GATEN IN JE BROOD HOE KRIJG JE DIE?

Zo maak je vloerbrood met luchtige gaten en een stevige korst!

Zo krijg jij ook van die mooie en smakelijke gaten in jouw brood!

Waar gaten zitten in je brood daar zit heel veel smaak! Tenminste, als het dit soort gaten zijn. Door de ambachtelijke manier van brood maken krijg je deze mooie gaten ook in je brood. Het belangrijkste ingredient is geduld. Want met "even snel" krijg je dit nooit voor elkaar. Brood met gaten is vaak brood dat lekker lang heeft kunnen rusten. Hoe meer rust hoe beter de gaten smaken.

Tips voor luchtig brood met een stevige korst

We kiezen er nu even niet voor om jou een kant en klaar recept te geven. Die staan hier op de website al een aantal. Bijvoorbeeld deze om makkelijkeen heerlijk vloerbrood te maken.

Even wat "Theorie" van PIZZAJOLLY®:

Hoe ontstaan die mooie gaten in het brood? Die gaten worden gemaakt als je jouw deeg lekker lang laat rusten (rijzen). De gist in jouw pizza- of brood-deeg zet zetmeel (van de bloem) en suikers om in alcohol (altijd goed!) en koolzuurgas (net als in de frisdrank).

De alcohol zorgt mede voor de lekkere smaak, en geur en bruine kleur van je brood. Vandaar dat het deeg als je er aan ruikt naar alcohol ruikt.
En de koolzuurgas (net als in frisdrank of bier) helpt om van die lekkere grote luchtige gaten in de je brood te maken! Je deeg is net een soort ballon, hoe langer de gist kan werken hoe meer koolzuurgas er vrij komt. Zie het als lucht die je in de ballon blaast, als je langer blaast wordt de de ballon steed groter. Dat willen we in het brood ook hebben! Veel lucht, mooie "blazen".

Hoe krijg je gaten in je brood?

Wat helpt om nu een goed luchtig resultaat te krijgen"

  • gebruik genoeg water in je deeg beter wat plakkerig deeg
  •  maak een gist-starter of voordeegje (laat de gist eerst op gang komen)
  • kneed je deeg lekker lang of juist bijna niet (zoals in het recept voor makkeiijk vloerbrood).
  • zit vooral niet te veel meer aan je deeg als je brood lekker lang heeft kunnen rusten
  • gebruik iets minder zout in het deeg (zout is de vijand van de gist-werking), is ook gezonder.
  • gebruik tijdens het bakken stoom in de pizzaoven!
  • laat het deeg op een warme plaats  lekker lang rusten en zorg dat het niet kan uitdrogen.

Gewoon doen! Het beste resultaat? Vergeet je brooddeeg....

Wil je het eens proberen. Maak dan een brooddeeg of pizzadeeg bij voorkeur op de avond voordat je het brood wil bakken. Maak het niet te stevig, nog wat plakkerig is geen probleem. Laat dat deeg op kamertemperatuur staan (goed afgedekt).Elkker lang rusten dus. En uit ervaring weten we dat als je "per ongeluk" je rustende deeg vergeten bent je verrassend genoeg een heel goed resultaat krijgt :)

Vorm je brood en behandel het alsof het een zielig vogeltje is!

Maak de dag er na van het nu lekker luchtige deeg voorzichtig je brood. Gebruik eventueel wat olijf olie als het plakt of wat strooibloem. Soms is het handig om een broodmandje te gebruiken als het brood wat erg plakkerig blijft.

Probeer hierbij zo min mogeijk de lucht (koolzuurgas) uit het deeg te duwen. Dus niet kneden en duwen maar voorzichtig met je vingers het deeg vormen. Raak het aan alsof het een heel teer zielig vogeltje is dat je aanraakt. Laat het brood of de bolletjes op een warme plaats goed afgedekt nog een uurtje of wat rusten. Lijk het wat deeg wat droog als je het gevormd hebt, dan met een plantenspuit met fijne nevel het brood wat vochtig maken. Eventueel ook handig als je bijvoorbeeld sesamzaadjes aan het deegstuk wil laten plakken.

Stoom in de pizzaoven voor beter brood!

Als het brood na nog enkele uren rusten duidelijk in omvang is toegenomen kun je gaan bakken. Zet in de hete oven een (vuurvast) schaaltje met wat water om stoom in de oven te krijgen. Is er voldoende stoom in de oven dan het brood afbakken. Door de stoom in de oven wordt de korst minder snel gevormd en kan het brood nog luchtiger worden.  Pas wel op met koud-water in de oven op de hete ovenvloer!

Je PIZZAJOLLY® gebruiken voor brood bakken!

brood met gaten bakken in de PIZZAJOLLY

Je gebruikt de houtgestookte pizzaoven van PIZZAJOLLY® natuurlijk ook voor het bakken van je brood. Om dat te doen werk je het beste met een aflopende temperatuur. Dat wil zeggen je stookt de oven een klein uurtje met lekker wat hout goed heet op. Zo'n 300 - 400 graden is prima. Na deze tijd laat je het houtvuur vanzelf uit gaan (de vlammen zijn weg). Laat de oven met de deur dicht nu staan tot de temperatuur begint te zakken. De temperatuur is nu "aflopend".

Groot brood. Begin dan bij ongeveer 250 graden te bakken!

Bij zo'n 250 graden kun je de stoom er in zetten. Even later kan je brood er ook in.
Deur dicht en opletten of de pizzaoven toch niet opeens veel te heet is!  Anders snel afdekken en de deur even open houden. Ons advies: door dit vaak te doen weet je hoe de oven en het houtvuur werken en kun je de temperaruur beter regelen. Zakt te temperatuur te ver? Doe dan de deur en de schoorsteenklep beide dicht om de warmte on de oven te houden.

Is je houtoven toch nog wat heet! Leg dan een stuk aluminiumfolie naast of op het brood. Is het deeg wat slapper dan je dacht? Dan kun je ook op bakpapier bakken. Dat haal je dan later uit de oven als het brood een korst begint te vormen. 

 

Ook doen? Bestel een pizzaoven!

Meer weten over luchtig brood en een pizzaoven?:
www.pizzajolly.nl of bel 0343 575 898

Bak je brood bruin en luchtig in jouw eigen PIZZAJOLLY® pizzaoven voor thuis in de tuin!

©2024  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN