Zuurdesembrood maken in de houtgestookte pizza oven!

Recept voor zuurdesembrood van PIZZAJOLLY. Gebakken in de houtoven op de stenen ovenvloer. Zo maak je zelf het lekkerste zuurdesem brood!

Zuurdesembrood gebakken op de stenen ovenvloer van je houtgestookte pizza oven! Brood met veel smaak, een stevige korst en met een geur die je gewoon blij maakt. Een stoer vloerbrood dat je zelf hebt gebakken. Voor echt lekker zuurdesem brood moet je wel wat tijd maken. Het kost wat meer voorbereiding om een brood te bakken met zuurdesem-gist. Ook de rusttijden (door bakkers aangeduid als rijstijd) zijn wel langer dan voor een brood met bakkersgist. De langere tijd die het deeg en de zuurdesem nodig heeft om het brood luchtig te maken geeft jouw brood juist die specifieke traditionele broodgeur en heel veel smaak! Met het zuurdesem brood recept van PIZZAJOLLY maak je het ook gemakkelijk zelf.

 

Zo maak je zuurdesembrood in jouw houtgestookte pizzaoven

Recept voor zuurdesembrood - wit zuurdesem brood -

Dit heb je nodig om zelf lekker vloerbrood met zuurdesem-gist te maken:

  • 550 gram bloem
  • circa 350 ml handwarm water
  • 10 gram zeezout
  • 15 ml olijf olie (twee grote eetlepels)
  • circa 100 gram zuurdesem-gist van je eigen zuurdesem-gist starter

       Naar wens kun je 50 gram roggebloem toevoegen (dan wel 50 gram bloem minder gebruiken).

BELANGRIJK! Maak een tijdsplanning voor je begint. Voor dit zuurdesem broodrecept heb je eigenlijk twee dagen nodig. En nog een extra dag voor je gaat kneden om de zuurdesem-gist te verversen (starten).

Werkwijze voor het maken van zuurdesembrood:

Voor het maken van zuurdesembrood zijn verschillende methodes. Wij kiezen voor de makkelijkste manier die door veel ambachtelijk broodbakkers wordt gehanteerd.

DAG 1 Maken van deeg en laten rusten van het zuurdesem-brood!

Stap 1 :  (2 dagen voor het bakken) Ververs je zuurdesem-gist een dag voor je het deeg maakt. Zorg dan tevens dat je genoeg gist hebt voor het brood recept! - zuurdesemgist maken -

Stap 2 :  (dag 1) Meng de bloem met het zout goed door elkaar. Voeg het water, de zuurdesem-gist en de olijf olie toe aan de bloem. Kneed hiervan een mooi glad goed doorgekneed deeg. Experimenteer gerust met je deeg door meer water, bloem, zout of zuurdesem toe te voegen. Te slap deeg maak je met wat extra bloem steviger. Soms is een wat plakkerig deeg ook een teken dat je nog niet lang genoeg gekneed hebt.

Stap 3: (dag 1) Laat het deeg nu minimaal 4 uur goed afgedekt rusten. Afdekken met plasticfolie of natte doek. Het deeg moet na 4 uur duidelijk in volume zijn toegenomen en wat luchtig zijn.

Stap 4: (dag 1) Bestrooi een deegmandje (rijsmandje) met bloem en zet klaar voor gebruik. In plaats van een deegmandje kun je ook een schaal gebruiken met daar in een doek. die bestooi je ook met bloem.

Stap 5: (dag 1 ) Maak nu van het deeg een mooie deegbol. Druk de lucht met de hand wat uit het deeg tijdens het rond maken. Leg de deegbol in het mandje met de onderkant naar boven. Strooi ook wat bloem op de deegbol en dek goed af met folie of een natte theedoek. Zet het deeg weg op kamertemperatuur (rond de 20 graden). En laat het deeg staan rusten tot de volgende dag.

zuurdesembrood deegbol in het deegmandje

 

DAG 2 Zuurdesembrood bakken in de pizzaoven

TIP! Steek je pizza-houtoven op tijd aan. Ongeveer een uur voordat je het brood gaat bakken! De oven moet goed voorverwarmd zijn maar mag straks tijdens het bakken geen vlammend vuur meer hebben.

Stap 6 :  (dag 2) Als het zuurdesem brood nu zeker 12 uur heeft gerust dan moet het duidelijk in volume zijn toegenomen. Check of het brood voldoende gerezen is door er met de vinger op te duwen. Als het deeg niet meteen terug veert is het deeg goed los gerezen en klaar om te bakken!

zuurdesembrood deegbol in het deegmandje

Stap 7 : (dag 2) Keer vlak voor het bakken het brood om op een stuk bakpapier. Snij met een scherp mesje de bovenzijde in. Hierdoor kan het brood straks in de oven nog wat door-rijzen en luchtiger worden.

Brood omgekeerd klaar om te bakken in de pizzaovenBrood omgekeerd klaar om te bakken in de pizzaoven

Motief ingesneden zuurdesembrood recept PIZZAJOLLY

Bakken: Als de oven op circa 250 graden is en er geen sterk vlammend vuur meer in de oven is kan het brood er in. Leg het brood met de pizzaschep met het bakpapier op de hete vloerstenen van de oven. Om het brood nog wat luchtiger te maken is het fijn wat stoom in de oven te hebben. Stoom maken in de oven kan door vooraf een metalen bakje in de oven te plaatsen. Giet daar net voordat je het brood er in legt wat koud water in. Nu ontstaat er stoom (wel de deur dicht doen). Ook kun je voorzichtig als het brood net in de oven ligt het brood met een plantenspuit wat benevelen (spuit liever niet rechtstreeks op de ovenvloer-stenen die zijn zeer heet en kunnen bij teveel vocht zelfs barsten. De eerste 10 minuten de ovendeur dichthouden.

TIP! Omdat een houtoven nooit exact van temperatuur is controleer je telkens of je brood niet aanbrand. Heb je nog veel warmte van het houtvuur in de oven - (oplopende temperatuur)? Dan kun je beter even wachten tot de oven wat is afgekoeld - (aflopende temperatuur). Lukt dat niet of ligt je brood al in de oven. Dan leg je aan de kant van het vuur een stuk aluminiumfolie over je brood. Zo voorkom je dat het brood aanbrand. Een groot brood mag zeker 40 minuten in de oven bakken. Haal na 20 minuten het bakpapier onder je brood vandaan. Laat het brood vervolgens nog zeker 20 minuten bakken tot het mooi bruin van kleur is geworden. Na het bakken laten afkoelen op een rooster of theedoek.

Smaak en veel geur van vers zuurdesembrood uit de houtoven  Snijden zelfgebakken zuurdesembrood recept PIZZAJOLLY Zuurdesembrood gebakken in de pizzaoven PIZZAJOLLYZuurdesembrood gebakken in de pizza oven PIZZAJOLLY

 

©2023  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN