Hoe maak ik de ovenvloer schoon van mijn PIZZAJOLLY pizzaoven?
Ons belangrijkste advies!!: gebruik een zachte handveger in de pizzaoven (met natuurvezel haren). Geen metalen borstel.
Hoe maak ik de vloer dan schoon? Ons advies, vegen, vegen, vegen. Na elk bakmoment of andere actie in de pizzaoven veegt u de ovenvloer even schoon. Daarnaast is het goed heet stoken in combinatie met het vegen de beste "schoonmaker". Door bij het maken van de pizza goed schoon te werken en plakken of knoeien te voorkomen blijft de ovenvloer ook schoner.
Er zit veel, kaas tomaat aangebrand deeg etc. op mijn ovenvloer?
Het kan altijd een keer fout gaan, er valt iets van de pizza of er loopt kaas, pizzasaus op de ovenvloer. Geen probleem. De pizzaoven is zo heet (als u goed stookt) dat die geknoeide zaken over het algemeen wel opbranden. Door regematig te vegen zal ook de "zwarte" aanbak-plek vanzelf weer weg gaan.
Maak de ovenvloer nooit schoon met een natte doek of metalen borstel! Zeker niet als de oven nog heet is!!
Bij een extra aangebrande ovenvloer kunt u het beste nog het vuur nog een keer goed heet laten branden (met veel klein hout) vanaf de zijkant van de oven. Daarna weer, vegen, vegen, vegen.
Ook op een wat aangebrande/ aangebakken ovenvloer kun je nog gewoon pizza bakken
Overigens kun je ook op en wat minder schone ovenvloer nog steeds je pizza bakken. Omdat de pizzaoven zo heet is, zal het deeg nauwelijks de ovenvloer echt raken en aan de vervuiling vastkleven. Met gebruik van een geschikte strooibloem onder de pizzabodem zweeft deze als het ware iets en zal de bodem gelijk gebakken worden door de hoge temperatuur.
Gebruik vooral schoon hout in uw PIZZAJOLLY pizzaoven
Het is aan u welk hout het beste bevalt. Wij adviseren eiken-hout. Wel is het goed om te kiezen voor schoon hout (geen afvalhout met verf of lijm). Gebruik hout dat minimaal 2 jaar heeft kunnen drogen. En natuurlijk kunt u ook andere houtsoorten gebruiken als die al voorhanden zijn. Wel zijn sooorten zoals berken of vuren (den of spar) vaak wat meer vervuilend door de hars in het hout. Die soorten knetteren wat meer, waardoor er stukjes kool op de pizza kunnen vallen.