Zo maak je de lekkerste Calzone in de pizzaoven!

Calzone di PIZZAJOLLY pizzaovens!

Zo maak je de lekkerste Calzone in de pizzaoven! Een Calzone is volgens de Engelse vertaling een "baked Italian turnover" in goed Nederlands vertaald een Italiaanse omgeslagen baksel. Dus een Calzone is dus eigenlijk gewoon een dubbelgevouwen pizza! Ja, eigenlijk wel maar wel op een speciale manier gemaakt en met wat meer aandacht gebakken in de houtoven! Je zou dit wel een Pizza Calzone kunnen noemen!

 

Bekijk hier het filmpje: Zo maak je de lekkerste Italiaanse Calzone in de pizzaoven!

 

Zo maak je een Italiaanse Calzone lekker!

Om een lekkere Calzone te maken in de houtgestookte pizzaoven, heb je een aantal zaken nodig. Je pizzadeeg, pizzasaus, de Calzone vulling, pizzaschep, aluminiumfolie en je eigen PIZZAJOLLY pizzaoven. In het algemeen gebruiken we  bij het maken van een Italiaanse Calzone hetzelfde principe als bij het maken van Italiaanse pizza! More is less! Meer is minder. Dat betekent, dat je Calzone er niet beter of lekkerder van word als je hem te vol belegd. Te veel beleg (topping) in je Calzone maakt het een klef, niet gaar geheel. Juist door te variëren met een beperkt aantal ingrediënten wordt het een smaakvol geheel.

 

Werkwijze voor het maken van je eigen Calzone.

Omdat de Calzone in het geheel veel massiever is dan een platte pizza, is het handig daar rekening mee te houden met bakken en voorbereiden van je topping. Om alles na het bakken warm en gaar te hebben kan het handig zijn en deel van je topping vooraf even te garen in de pizzaoven. Dit kun je doen door de groenten even in een pan met een beetje olijfolie naast het houtvuur te zetten. Zo krijgen ze bovendien ook nog wat extra smaak. Laat ze na het garen wel afkoelen. 

 

Een Calzone is toch een dubbel gevouwen pizza?

Maak als eerste een pizzabodem zoals je die normaal ook zou maken voor een pizza. Strooi voldoende bloem onder de bodem om plakken te voorkomen (ook niet meer met de vingers er op drukken!).
Strijk de bodem naar wens in met je pizzasaus (wel lekker dun).
>> En beleg nu de HELFT van de bodem met je toppings. Zorg dat het "natte" beleg even uit is gelekt of knijp het vocht er wat uit (uit de artisjok hart bijvoorbeeld). Er komt tijdens het afbakken nog genoeg vocht uit de groenten. Gebruik een combinatie die lekker bij elkaar past. Bijvoorbeeld paprika-stukken (gegaard), ham (of salami), mozzarella, artisjok hart, oregano, zwarte olijf.
Je kunt ook kiezen voor een vulling met "pittige kaas" zoals Gorgonzola, mozzarella, parmigiano, etc. Dat is dan lekker met stukken peer en wat grof-gemalen zwarte peper.

 

Leuk om ook eens te variëren met een Calzone!
Vouw de Calzone nu dicht en druk de randen voorzichtig op elkaar. De bedoeling is dat er geen vocht uit de Calzone kan lopen tijdens het bakken (evt. de rand iets vochtig maken met een kwastje met water.
Nu is de Calzone klaar om in de oven te gaan.
Een Calzone kun je eventueel ook vooraf al bakken en aan je gasten serveren als borrelhapje of appetizer. Door verschillende soorten topping te gebruiken kun je variëren en heb je een verrassend voor of hoofdgerecht.

Calzone maak je zo! In je eigen PIZZAJOLLY pizzaoven voor thuis!
Onze tip! Werk snel, laat de Calzone niet te lang liggen en zorg dat het beleg en de omgeving van je Calzone niet te vochtig wordt door knoeien. Alles vooraf al klaar zetten dus.

 

Calzone in de Houtgestookte PIZZAJOLLY pizzaoven bakken:

Zorg dat je pizzaoven lekker op temperatuur is (zo'n 350 graden is erg mooi). Strooi wat grove bloem op je pizzaschep en schep of leg je Calzone op de schep.
schuif de Calzone in de oven en leg na enkele seconden een stuk aluminium-folie over de Calzone. Dit doen we om te voorkomen dat de Calzone te snel bruin wordt aan de bovenkant. Zo weten we zeker dat de bodem en inhoud van de Calzone straks ook lekker gaar gebakken zijn!

 

Calzone bestrijken met pizzasaus tijdens het bakken
Laat de Calzone nu even bakken (wel opletten, het blijft bakken in een houtoven) en haal als de onderzijde er goed uit gaat zien de aluminium-folie er weer af.
Eventueel kun je als de Calzone iets gebakken is, hem even uit de oven halen en de bovenkant dun bestrijken met wat pizzasaus. Laat dan nog even bakken tot de hele Calzone mooi goudbruin van kleur is.
Haal de Calzone uit de oven en leg op een bord of plank. Laat dan heel even rusten, om te veel stoom bij het doorsnijden te voorkomen.


Buon appetito!

 

Ook doen? Nog geen pizzaoven in de tuin? Bestel die dan nog vandaag!

 

Bekijk ook het filmpje over het maken van een lekkere Calzone op onze Facebook pagina.

 

©2024  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN