Van deeg naar pizza! Het geheim? Tijd, Eenvoud en Hitte

Hoe maak je de lekkerste pizza thuis? Handige pizza-Tips van PIZZAJOLLY niet voor niets al ruim 15 jaar de meest verkochte pizzaoven in Nederland en Belgiƫ! Zo maak je van jouw pizzadeeg een echte Italiaanse pizza!

Zo maak je van jouw pizza-deeg een echte Italiaanse pizza!

Na ruim 15 jaar van veel pizza's bakken in onze succesvolle PIZZAJOLLY pizzaovens denken we het te weten! Het geheim van een pizza zoals op de foto's zit hem in drie dingen:

  1. Tijd
  2. Eenvoud
  3. Hitte

Nou dat klinkt simpel. Succes dan maar.... Of wacht, we zullen het wat verder toelichten. Stap voor stap met handige tips. Waarmee jouw pizza nog beter wordt.

TIJD neem de tijd voor pizzadeeg!

Een van de geheimen van een echt goede pizza is tijd. Neem de tijd, voor het maken van het pizzadeeg en het laten rijzen (rusten) van het verse pizzadeeg. Geef pizzadeeg liefst zo lang mogelijk de tijd. Hoe langer jouw pizzadeeg zich kan ontwikkelen, hoe beter de pizza later zal worden. Maak je pizzadeeg als dat kan minstens minimaal 3 uur voordat je het gaat gebruiken (laat het dan rusten bij kamertemperatuur). 

- laat je deeg lang(er) rijzen
Maar will je het pizzadeeg echt goed hebben? Maak dan je pizzadeeg al een avond vooraf. Laat je pizza-deeg dan bij voorkeur op een koele plaats en goed afgedekt rustig een nachtje staan. Ongeveer een uurtje of twee tot drie voordat je jouw pizzabodem wil gaan vormen maak je van het "grote" pizza deeg jouw pizzabollen. Die pizzadeeg-bollen kun je dan bij kamertemperatuur nog het beste een tijdje rustig los laten rijzen (luchtig laten worden). Dan is het pizza-deeg "ontspannen" en zit er voldoende koolzuurgas in (het luchtige van je pizza). Zo maak je makkelijker de pizza-bodem en gaat het koolzuurgas in de pizzaoven zorgen voor die luchtige rand en bodem. Zijn de pizzadeegbollen voor gebruik te luchtig geworden? Bijvoorbeeld door te lang in warme omgeving gestaan. Maak het jezelf dan makkelijk en maak dan van het deeg weer mooie "strakke" bollen. Laat ze weer even liggen (rusten - ontspannen van de gluten) en maak dan jouw pizza-bodem.

van pizzadeegbol tot pizza

EENVOUD hou het simpel Meer is Minder!

Hou het simpel. Maak je deeg van een goede pizzabloem met sterke tarwe eiwitten "typo 00", water, gist en zout. En soms kan een beetje "olijfolie" helpen om een zogenaamd "schraal deeg" te voorkomen. Wij voegen dat soms in de winterperiode toe aan het pizzadeeg. De pizzadeegbollen zijn dan bij gebruik buiten in koudere omgeving wat soepeler. Naast weinig ingredienten voor je deeg is dan zoals boven aangegeven tijd de belangrijkste factor. Een pizzadeeg dat niet goed is gerezen zal minder smaak hebben en een wat kleffe pizza worden. 

- leg je pizza niet te vol
Maak je pizza-bodem bijvoorkeur met de hand. Rollen kan ook maar dat geeft een minder luchtige bodem. Logisch want je rolt dan alle luchtigheid uit het pizzadeeg. Als je met de hand je pizza vormt zal dat veel minder het geval zijn. Ook krijg je dan de kenmerkende luchtige rand rondom de pizza. Die noemt men in Italie: "Il Cornicione". Deze luchtige korst-rand om je pizza is ongeveer 2 centimeter. Om o.a. plakken van je pizzabodem te voorkomen is het handig je pizzasaus en je pizza-beleg binnen die twee centimeter van de rand te houden. En hebben we het over je pizza beleggen, dan is het ook verstandig het principe Meer is Minder te hanteren. Hoe voller je jouw pizzabodem vol legt met allerlei lekkers, hoe minder die gaat smaken als een echte Italiaanse pizza. Omdat je in de pizzaoven de pizza's lekker snel bakt kun je beter kiezen voor wat minder beleg en dan beter een extra pizza maken.

- gebruik pizza strooibloem
Het gebruik van zogenaamde "pizza-strooibloem" is een goed hulpmiddel om tijdens het vormen van de pizzabodem plakken van het deeg te vermindere. Ook helpt het je de pizza straks makkelijk in de pizzaoven te leggen. Wij adviseren dan om als pizza-strooibloem een bloemsoort te gebruiken die wat korrelig is. Vaak is dan een bloem van harde tarwe (Semola di Grano Duro) diw wat grof is gemaken een geode keuze. Deze bloem gebruik je dan ook om op de pizzaschep te strooien op het moment dat je de pizza op de schep neemt en er weer af schuift in de pizzaoven. Op deze manier plakt de pizza niet aan je schep. Je kunt uiteraard ook gewone tarwe-bloem gebruiken. Het voordeel van de wat grove strooi-bloem onder je pizza is dat je na het bakken een betere bite hebt. Geen "laagje" bloem maar alleen wat korreltjes die de pizzasmaak juist extra goed maakt. Op de foto is het verschil goed te zien. Te veel bloem gebruiken is ook weer niet nodig dat zal in de pizzaoven verbranden.

 foto links gewone tarwebloem als strooibloem    -   foto rechts pizza-strooibloem van harde tarwe grove korrel
bloem op pizzaschep pizza-strooibloem op pizzaschep

HITTE bak je pizza op hoge temperatuur!

Misschien een open deur. Maar voor een goede Italiaanse pizza is naast het goede pizzadeeg, dat lang heeft kunnen rusten en zo veel smaak en luchtigheid in zich heeft, een zogenaamde "explosieve hitte" bij het bakken ook van belang. Je bakt je Italiaanse pizza daarom het beste in een goed hete houtgestookte pizzaoven!

 

zelf pizza maken is echt leuk!

- alleen in een pizzaoven genoeg explosieve hitte

Wij geven bij de PIZZAJOLLY pizzaovens vaak het advies de pizza te bakken tussen de driehonderd en vierhonderd graden. Door de hete stenen-oven-vloer krijgt het deeg in een keer een "warmte boost" en zal daardoor het koolzuurgas in het deeg (de luchtigheid) als een soort ballon zich opblazen. Je ziet dan ook de pizza-rand al na enkele secnden in de pizzaoven omhoog komen en echt een dikke rand vormen. Ook het middendeel van de pizza krijgt lekker veel hitte en zal daardoor gaar worden. Hoe heter de pizzaoven hoe sneller dit proces gaat. In Napels, waar men de originele pizza's maakt, wil men daarom zo heet mogelijk bakken.

- hoe heter is niet altijd beter

Toch is de echte Napolitaanse pizza voor de meeste pizza-liefhebbers niet de pizza die men wenst. Het snel en heet bakken, geeft vaak een pizza die na het bakken wat zacht en slap is. Die pizza is vooral bedoeld om snel te eten met zo min mogelijk beleg. En is door zijn eenvoud natuurlijk wel erg lekker.
Wij willen vaak liever een pizzabodem die wat krokanter is met een bite. En kiezen ook vaak een pizza met wat meer beleg. Dan is het beter om je pizzaoven wat minder heet te hebben. Vaak is dan een temperatuur van driehonderdvijftig graden ideaal voor een pizza thuis. Het voordeel is ook, dat bij deze temperatuur het bakken van de pizza iets minder snel gaat. Zo heb je nog wat tijd om je pizza te controleren. Ons advies, hoe voller de pizza hoe lager de baktemperatuur en heb je minder beleg dan kan het wat heter. Voor bijvoorbeeld een "calzone" een dubbelgevouwen pizza, is een wat lagere temperatuur juist beter. Omdat het gehee; best dik is krijgt dan de hele pizza de kans om gaar te worden (dek ook even af met alluminium folie aan het begin van het bakken).
van deeg naar verse zelfgemaakte pizza uit de pizzaoven

Kijk hier voor rmeer pizza-tips, pizzarecepten of recepten voor in de pizzaoven

 

 

Ik wil een pizzaoven!

Van pizzadeeeg tot pizza! Dat wil ik ook doen. Lekker zelf pizza maken in een houtgestookte pizzaoven in de tuin. Ik wil een pizzaoven bestellen.

Lees meer...

©2024  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN