Recept voor pizzadeeg met zuurdesem-gist

Pizzadeeg recept met zuurdesem-gist zo maak je het! Ook met zuurdesem-gist maak je zelf de lekkerste pizza. Dit Italiaanse pizzarecept is echt super lekker. Maar vraagt wel wat geduld. De verse zuurdesem gist geeft extra veel smaak en geur aan de pizza. Kijk hier hoe je het maakt.

Weet jij wat het beste ingrediƫnt is voor de lekkerste pizza?

Het beste ingrediƫnt voor lekkere Italiaanse pizza is tijd! Ook dit recept voor pizzadeeg met zuurdesem-gist kost wat extra tijd. Maar het resultaat is echt goed. Het deeg kan rusten bij kamertemperatuur (15 graden). En eigenlijk ook best handig, je moet het deeg een dag voor gebruik al maken! Lees hier onder hoe je zelf pizzadeeg maakt met jouw eigen zuurdesem-gist!.

 

Pizzadeeg recept met zuurdesem-gist!

Wat hebben we nodig voor pizzadeeg met zuurdesem-gist?:

  • 500 gram pizzabloem (typo 00 bijvoorbeeld)
  • 150 tot 200 gr zuurdesem-gist - kijk hier hoe je zuurdesem-gist maakt >
  • 2 theelepels suiker
  • 200 ml handwarm water (evt. iets meer/ minder water gebruiken).
  • 15 ml  olijfolie extra vergine
  • 10 gram zout (meer of minder naar smaak toevoegen)

Zo maak je pizzadeeg met zuurdesem gist:

stap 1 ververs de zuurdesem-gist:

Zorg dat je een dag van te voren je zuurdesem-gist hebt vernieuwd (voeden). De zuurdesem moet goed levendig zijn en lekker ruiken. Zet het een uurtje voor je het deeg gaat maken op een warme plaats.

zuurdesem-gist voor de pizza

Doe de zuurdesem en het handwarme water in de grote deeg-kom. Meng nu de pizzabloem en de olijfolie geleidelijk door het water tot een deeg ontstaat. Voeg als laatste ook het zout toe aan het deeg. Kneed het deeg een tijdje stevig door met de hand tot een mooi glad elastisch deeg ontstaat. Is het deeg te droog of te stevig dan los je dat op door gewoon nog wat water extra toe te voegen.

Deeg al een dag vooraf maken? Lekker makkelijk:

Maak je het deeg de dag voor gebruik? Laat het deeg dag goed afgedekt op een koele plaats (niet in de koelkast) rusten tot de volgende dag. De dag van gebruik maak je ongeveer 5 tot 8 uur van te voren je pizzabollen van het luchtige deeg. De deegbollen laat je dan rusten tot moment van gebruik. Het beste gaat dat op een wat warme plaats, goed afgedekt om uitdrogen te voorkomen.

pizzadeeg bollen met zuurdesem-gist

Deeg op de dag van gebruik maken:

Maak je het deeg op de dag van gebruik? Laat het deeg dag op een echt warme plaats (25 graden) minimaal 4 uur rusten. Het deeg moet in volume zijn toegenomen. Maak dan de deegbollen. Laat die nog minimaal 4 uur rusten. Het deeg moet niet al te stevig zijn, dus echt soepel. De deegbollen moeten in volume zijn toegenomen en zichtbaar luchtig zijn geworden.

Maak van de deegbollen vervolgens je pizzabodem. En maak er je favoriete pizza van!
TIP! Zuurdesem heeft wat minder "rijskracht" dan bakkergist (lekker lang rusten geeft beter resultaat). Het heeft de voorkeur de pizzabodem met de hand te vormen. Bij het uitrollen van de pizzabodem gaat er vaak te veel Co2 (luchtigheid) verloren en oogt de pizza na het bakken wat plat. Terwijl de met de hand gevormde pizza eerder een mooie wat luchtige opstaande rand zal hebben.

maak de zuurdesem-gist pizza met de hand zuurdesempizza in de pizaoven PIZZAJOLLY pizza met zuurdesem recept van PIZZAJOLLY gebakken in de pizzaoven

">Meer pizzarecepten hier > Deze pizza's maak je ook met pizzadeeg met zuurdesem-gist

 

 

©2023  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN