Recept voor Pizza Capricciosa

Zijn de Pizza Capricciosa en Quatro Stagione hetzelfde? Ontdek het verschil!

Pizza met een "Patent" de pizza Capricciosa!

Ik wil een pizza Capricciosa maken (het recept staat verderop op deze pagina!). Maar wat is nu het verschil tussen een Pizza Capricciosa en Quatro Stagione. Ze lijken vaak wel hetzelfde? Is dat ook zo? Tja, door de jaren heen hebben pizzabakkers van de "originele' pizza's vaak hun eigen variant bedacht. Daardoor zijn op sommige menukaarten deze pizza's vrijwel hetzelfde. Maar van oorsprong zit er wel degelijk verschil in deze pizza's. Subtiel maar voor de smaak kan dat veel uitmaken.De pizza Capricciosa is in Rome bedacht door Enea Dante Santerini, de eigenaar van het restaurant La Capricciosa in Via del Corso. De familie heeft voor deze pizza zelfs een patent gekregen op 29 November 1952.

Wat is het verschil tussen een pizza Capricciosa en een pizza Quatro Stagione?

Het verschil tussen de Capricciosa en de Quatro Stagione (QS) is oa. dat bij de pizza QS de bedoeling is dat er een "bite" verschil is tussen het "krokantere" en "zachtere" beleg. Bij de pizza Qs neemt men zowel rouwe "Crudo" ham als gekookte ham "Cotto". Ook zijn vaak de "funghi" vers en niet voorgebakken. Net als de artisjok stukjes. En er gaan naast de ham ook stukjes vleeswaren op (in het Italiaans: "Salame" - dat is gesneden worst met zachte smaak - dus geen "Salami") en in het originele recept ook nog stukjes ansjovis.

de pizza Quatro Stagione verschillen!

Op de pizza Capriciossa gaan naast de "Prosciutto Cotto" ook nog stukjes Salsiccia - (worst) of de vulling van de worst. Ook zijn de gebruikte champignons "funghi" vaak al vooraf gaar gemaakt (uit blik) en komen er nog kappertjes op (licht zuurzout van smaak). Bij beide pizza's gebruikt men natuurlijk tomaat en mozzarella.

pizza Capricciosa hetzelfde als Quatro Stagione?

 

 

Recept voor Pizza Caprocciosa di PIZZAJOLLY

Je hebt natuurlijk niet altijd precies het pizzabeleg in je koelkast liggen wat volgens het originele recept nodig is. Maar gelukkig kun je jouw pizza maken zoals jij dat wil. Het recept voor pizza Capricciosa van PIZZAJOLLY is hier een mooi voorbeeld van. Dit is onze variant van de Capricciosa!
Wil je toch het origineel maken? Vraag ons dan per mail even het originele recept.

Wat heb je nodig voor een pizza Capricciosa?

  • Een bol pizzadeeg
  • pizzasaus (tomaten saus)
  • mozzarella
  • gekookte ham (kies een lekkere soort gebakken ham in plakjes)
  • artisjok
  • champignons - funghi(even aangebakken in een pan)
  • kappertjes
  • lekkere olijfolie
  • optioneel zwarte olijven
  • In het originele recept: salsiccia (stukjes worst of stukjes van de worstvulling).

 

Zo maak je een pizza Capricciosa in de PIZZAJOLLY pizzaoven!

Je oven is al goed voorverwarmd. De grote vlammen zijn weg en je hebt een rustig vuur aan de zijkant van de pizzaoven. Als de pizza straks de oven in gaat heb je een temperatuur tussen de 350 en 400 graden.

Werk snel! Zet het pizzabeleg vast klaar in bakjes!

Zorg dat alle pizzabeleg klaar staat in bakjes. Zo kun je snel de pizzabodem beleggen. Dat voorkomt plakken van je pizza aan de werktafel. Maak een mooie dunne pizzabodem. De basis is natuurlijke je pizzasaus. Verdeel die dun over de pizzabodem de rand, circa 2 cm, blijft vrij van saus. Wil je een iets pittigere pizza maken, dan kun je nu eerst wat jonge kaas over de bodem strooien.

Verdeel vervolgens stuken mozzarella over de bodem. Daarna de champignons en de kappertjes. Leg tussen de champignons nog enkele stukken artisjok. En als laatste bovenop de pizza de stukken ham. Wij voegde nog zwarte olijven toe maar die kun je ook weg laten.
Besprenkel het geheel met een lekkere olijfolie.

In de pizzaoven bakken op 350 tot 400 graden

Deze goed belegde pizza kun je nu in de pizzaoven bakken op 350 tot 400 graden. Af en toe de pizza even verplaatsen om aanbakken te voorkomen. Zo naast het houtvuur is jouw Pizza Capricciosa snel gebakken.

TIP! Zorg voor voldoende strooibloem onder de pizza en ook op je pizzaschep bij het opscheppen en in de oven leggen. De pizza is redelijk zwaar door het beleg en zal sneller plakken aan werktafel of pizzaschep.

Een pizza Capricciosa is natuurlijk pas echt lekker als die gebakken is op de hete stenen ovenvloer direct naast het houtvuur op ruim 400 graden! Gelukkig kan dat in jouw PIZZAJOLLY pizzaoven!

©2024  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN