PIZZAROLLY van PIZZAJOLLY DAT IS ANDERE PIZZA!

Dit leuke pizzaoven-recept bedachten wij speciaal voor de houtgestookte pizzaoven. Een anders dan anders pizza! Een PIZZAROLLY© van PIZZAJOLLY®. Je kunt een pizzarolly eten als pizza. Maar ook gebruiken als leuke snack bij een lekker glas Italiaanse wijn of een Birra. Wil je de pizzarolly© thuis ook zelf maken? Lees dan het recept en werkwijze hieronder.

Is jouw PIZZAROLLY© gelukt? Laat het ons dan weten en / of zien via onze facebook pagina!

RECEPT VOOR PIZZAROLLY© van PIZZAJOLLY®

Dit heb je nodig voor deze anders dan anders pizza:

- pizzadeeg 2 bollen per pizzarolly©

- pizzasaus

- mozzarella

- pizzakruiden

- naar keuze jonge strooikaas of parmezano

- evt gebakken ui of spekjes

En natuurlijk ook wat pizzagereedschap:

- houtgestookte pizzaoven!

- deegroller

- pizzaschep

- pizzasaus lepel


Tips voor de voorbereiding:

Voordat je de pizzarolly© gaat maken is het handig wat zaken voor te bereiden! Maak van twee deegbollen 1 wat grotere bol. Laat deze grote deegbol nog even wat langer rusten. Steek je pizzaoven aan en zorg dat goed heet is voor gebruik op het moment dat je jouw pizzarolly© gaat maken. En, zorg dat alle beleg (de saus, kazen, etc.) al klaar staan op je buitenkeuken of werktafel. Let er op dat je werkblad schoon en droog is om plakken te voorkomen. 

 

ROLLEN MAAR! ZO MAAK JE EEN PIZZAROLLY©

Strooi wat strooi-bloem op je werkblad. Neem een grote deegbol en druk die met platte hand gelijkmatig wat plat en vorm alvast een rechthoek van het deeg. Neem de roller en rol de deegplak langzaam tot een rechthoekige plak deeg. Gebruik regelmatig wat strooibloem op en onder de deegplak. Probeer de deegplak overal even dik te maken.

Omdat het deeg elastisch is zal het wat krimpen na het rollen. Even wat wachten tussen het rollen helpt dan. Rol het deeg tot ongeveer een halve centimeter dikte (ook afhankelijk van de hoeveelheid deeg). Zorg dat je plak zo rechthoekig mogelijk is.
Strooi, strooi, strooi om plakken te voorkomen. Als de PIZZAROLLY© deegplak de juiste maat heeft, dan alleen nog onder de deegplak wat strooi-bloem. En niet meer met de vingers op de plak drukken!!

 

SMAKELIJK BELEGGEN EN OPROLLEN!

Als je een mooie deegplak hebt klaar liggen dan is het tijd voor het aankleden van de PIZZAROLLY©

Wij namen als basis een dun laagje pizzasaus. Hou de randen van je deegplak leeg dat is straks voor het oprollen handig. Bestrooi de saus met wat Kaas (mozzarella in kleine stukjes en of wat jonge kaas), Blaadjes Basilicum en Oregano, wat zwarte peper naar smaak.
Ons advies beleg de PIZZAROLLY© niet te vol. Dat kan bij het bakken problemen geven.

LET OP! een pizzarolly is geen "Pizza Calzone" die best wat voller mag zijn. Maar bij een PIZZAROLLY© is te veel niet handig want dat kan met het bakken uit de pizzarol lopen en dat wil je niet.
Variëren en verschillende smaken uitproberen..
Je kunt natuurlijk ook veel variëren met de vulling. Bijvoorbeeld Olijven- stukjes, ansjovis, kazen, stukjes ham, salami, etc.

Rol maar op die pizza: 

Ben je tevreden met het beleggen van de pizza-deeg-plak. Dan ga je de belegde pizza-deegplak van boven naar onder oprollen. Probeer dat zo strak mogelijk te doen. Strijk de onderste rand van de deegplak, evt. in met een weinig water zodat die wat plakkerig is. Maak de rol helemaal dicht en leg de sluiting aan de onderkant. Wij hadden de sluiting boven dat geeft een mooi effect maar kan alleen als de rol goed dicht is gemaakt (plakt). Strooi onder de PIZZAROLLY© nog een beetje strooi-bloem.

 

PIZZAROLLY©BAKKEN IN DE PIZZAJOLLY OVEN

Is je PIZZAROLLY© klaar om te bakken dan zorg je dat de pizzaoven iets afgekoeld is. Bij een temperatuur tussen de 230 en 270 graden kun je de rollen bakken. Leg eventueel nog een stuk aluminium-folie over de rollen als de pizzaoven nog wat te heet is. Zo voorkom je verbranden aan de bovenzijde.

Leg de rol op een pizzaschep met een klein beetje strooibloem er onder (plakken voorkomen). En schuif de PIZZAROLLY© in de pizzaoven op de ovenvloer.
Bak de pizzarol mooi bruin (goudbruin). De binnenzijde moet wel gaar zijn maar mag ook wat zacht zijn.
Na het bakken even laten liggen (kunnen de smaken goed verspreiden en de kaas en saus wat stollen.

Dan naar keuze de rol in schijven snijden of als een soort pizza in wat grotere stukken serveren op het bord. De PIZZAROLLY© kunnen meteen na het bakken gegeten worden maar zijn ook lekker als ze vooraf zijn gemaakt. Leuk bij de borrel of als aparte pizza voor je gasten. 

TIP! Is je pizzarol toch te vol belegd en loopt de vulling tijdens het bakken er uit? Leg dan wat bakpapier onder de rol op de ovenvloer. Dan bakt het minder aan de pizzaoven-vloer en maak je het makkelijk schoon.

 

PIZZAROLLY© JA, ZO KAN HET OOK NOG:

Heb je de smaak te pakken? En de techniek van het rollen onder de knie? Dan kun je ook eens verschillende varianten van de PIZZAROLLY© uitproberen.
Zo kun je in de "grote pizzarolly rol" na het oprollen ook in mooie schijven snijden met een goed scherp mes. Die schijven kun je dan bijvoorbeeld los op bakpapier leggen en bakken(of tegen elkaar als een groot breekbrood). Of je legt de PIZZAROLLY© schijven in een aluminium ovenschaaltje en bakt ze af.

PIZZAROLLY©
Ben je helemaal gegrepen door deze techniek? Dan kun je ook eens proberen de PIZZAROLLY© langer en dunner te maken (ongeveer worst-dikte). Deze dunnere en langere rol kun je dan spiraalvormig op papier of in een bakvorm leggen. En dan bakken. Evt. nog bestrooien met wat geraspte kaas, sesam zaadjes...

WIE ZOET IS KRIJGT PIZZAROLLY©

En, wat let je om naast een "hartige variant" ook eens een "zoete" versie te maken van de PIZZAROLLY©?
Met bijvoorbeeld bakkersroom, rozijnen en kaneelsuiker of met stukjes pepernoot. Leuk voor Sinterklaas en voor de Feestdagen.. En wat dacht je van een PIZZAROLLY© in een "kerstkrans vorm"?

 

Meer leuke recepten voor in de PIZZAJOLLY pizzaoven....

 

©2023  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN