Zeemans pizza met Tomaat, Olijfolie,Ansjovis en Knoflook
Geschiedenis van de pizza alla Marinara!
De "Pizza alla Marinara" (Bekijk verderop op deze pagina het recept). Nu vooral een pizza voor de liefhebber van de pure smaak van tomaat, knoflook en vis. Maar in de periode dat deze pizza ontstaat, rond het jaar 1730, een pizza die door arme zee-lieden wordt besteld. Tot circa 1700 maakte men eigenlijk alleen nog maar pizza zonder tomaat. Deze pizza Bianca of foccacia was wat droog en werd soms wat saai bevonden. Maar dat veranderde rond 1700. Toen de "pizzabakkers" concurrentie kregen van iets nieuws, namelijk pasta in vele vormen die meestal met een smakelijke saus werd gegeten. Veelal was dat een saus van tomaten. Sappig, geurig en veel smaak. Zo kwam men op het idee om die "pasta saus" ook op de pizza te gaan gebruiken. En dat werd een succes. Geen droge kale pizza meer maar een nieuwe pizza met smaak die het "krokante pizzadeeg" combineert met het sappige van de tomaten. Zo ontstaat de basis van de pizza's zoals we die vandaag de dag nog steeds eten.
De eerste van de "vernieuwde pizza"!
De pizza Marinara was een van de eerste "nieuwe" pizza's die men ging maken met de net bedachte tomaten-saus als pizzabeleg. De naam Marinara geeft de link naar de zee en zeemannen. Letterlijk is het afgeleid van "haven" in het Italiaans Marina. Zeemannen en vissers die niet al te veel geld hadden kochten deze pizza. Ook nam men de ingrediƫnten mee op reis omdat die goed houdbaar waren op zee en maakte men de pizza aan boord van het schip ook zelf. De pizza Marinara heeft een smaakcombinatie die je doet denken aan zon, zee en zomer. Samen met een glas koude witte wijn een echte aanrader.
Wat heb je nodig voor een pizza Marinara
- Een bol pizzadeeg
- pizzasaus (tomaten saus)
- twee of drie grote tenen knoflook
- klein blikje ansjovis in olie
- lekkere olijfolie
- optioneel zwarte olijven
Zo maak je de pizza Marinara in de PIZZAJOLLY pizzaoven!
Stook je pizzaoven goed heet op. Zorg voor een mooi rustig vuur met voldoende vlammen. De oven is zo tegen de 400 graden als de pizza straks de oven in gaat.
Snij de Knoflook tenen in mooie dunne schijfjes! Laat de ansjovis wat uitlekken en maak ze los van elkaar. Maak van het deeg een mooie pizzabodem. Breng pizzasaus (tomatensaus) aan vanuit het midden van de pizzabodem en laat de rand van de pizzabodem vrij van saus (circa 2 cm). Verdeel de plakjes knoflook en de ansjovis over de pizza. Wij voegde nog zwarte olijven toe. Besprenkel het geheel met een lekkere olijfolie.
Bak de pizza in de hete pizzaoven naast het houtvuur in korte tijd mooi bruin en krokant.
TIP! zorg dat de tomatensaus niet te zout is. De Ansjovis zijn al behoorlijk zout.