FOCACCIA ZO GEMAAKT

Recept voor zomerse focaccia in je PIZZAJOLLY pizzaoven!

In je houtgestookte PIZZAJOLLY pizzaoven maak je natuurlijk zelf de lekkerste pizza's. Maar wat ook erg leuk en lekker is om zelf te maken, zijn Italiaanse Focaccia's. Een lekker luchtig broodje, met olijfolie en zeezout. Een lekker tussendoortje om mee te nemen naar het strand of als hapje bij een zomerse borrel.

De focaccia's worden rechtstreeks op de hete ovenvloer gebakken. Daardoor zijn ze krokant van buiten en zacht van binnen. zo kunnen ze best even bewaard worden. Ideaal om vooraf al te maken.

Focaccia bak je in een matig hete oven. In ongeveer 15 tot 20 minuten zijn de broodjes klaar. Vers uit de oven natuurlijk op zijn lekkerst!

Hoe maak ik Italiaanse focaccia in de PIZZAJOLLY pizzaoven?

Werkwijze:

Maak een soepel deeg. Goed doorgekneed, lang laten rusten zodat het goed luchtig wordt. Daarna, het deeg noet al te veel meer kneden om de focaccia goed luchtig te houden!

Simpel recept voor focaccia Bijvoorbeeld:
500 gram bloem
7 gram droge gist (25 vers)
1 tot 2 eetlepels olijfolie
1 tot 2 theelepels zout
250 ml water op kamer temperatuur.

- tip! Voeg niet alle water in een keer toe. Dan kun je nog bijsturen als het deeg te slap wordt. Te stevig dan gerust nog wat water er bij doen! Het deeg moet lekker soepel zijn.

Kneed het deeg. Laat het deeg minimaal 30 minuten op kamertemperatuur rusten. Het deeg moet duidelijk luchtig zijn geworden. Verdeel het dan in 3 of 4 stukken (200 tot 250 gram). Maak er mooie deegbollen van en laat die vervolgens onder een natte theedoek rusten. Hoe langer hoe beter maar minimaal 1 tot 2 uur. Het deegstuk moet echt luchtig zijn.

deeg maken voor de focaccia pizzajolly recept!

 

In de tussentijd stook je de PIZZAJOLLY pizzaoven lekker heet (400 graden).

 

Als de deegbollen echt luchtig zijn kunnen we de focaccia maken. Zet alles klaar wat je op de focaccia wilt doen. Zoals olijfolie, grof zeezout, halve tomaatjes, rozemarijn, olijven (groen of zwart) zwarte peper.

Bestrooi het werkblad met grove-bloem en druk de deegbol met de platte hand plat en maak de vorm iets langer. Deo dit met alle deegstukken en laat even rusten.

Focaccia lekker luchtig niet te veel kneden!

Het eerste deegstuk kan nu afgemaalt worden. Strooi bloem onder het deeg. Nu met de vingertoppen voorzichtig kuiltjes in het deegstuk maken. Laat steeds bloem onder de deegstukken om plakken te voorkomen.

 

De focaccia klaar maken om te bakken in de pizzaoven:

  • - focaccia met alleen zeezout en of rozemarijn, besprenkel het deegstukje rijkelijk met de olijfolie, in de kuiltjes mag een laagje olie zichtbaar zijn. Bestrooi nu met zeetzout en de rozemarijn.
  • - focaccia met olijven, druk in het deegstukje enkele hele / of halve olijven, besprenkel ruim met olijfolie, en bestrooi nog met wat zeezout.
  • - focaccia met tomaatjes (en evt. zwarte olijven) beleg het deeg stuk met tomaatjes (en eventueel olijfjes, ansjovis), druk deze iets in het deeg. bestrooi de tomaatjes met zeezout en besprenkel met olijfolie

Afhankelijk van de luchtigheid van het deeg, kunnen de deegstukken meteen gebakken worden. Of, als ze nog niet zo luchtig (meer) zijn, laat ze dan nog even rusten. Afgedekt om nog luchtiger te worden.


  Regel nu de temperatuur van uw PIZZAJOLLY zodat deze rond de 225  - 250 graden is.

 

Zo bak je jouw Focaccia's in de hete PIZZAJOLLY pizzaoven!

De oven mag best wat warm zijn. Maar let wel op!
Bij het bakken blijf je het beste bij de pizzaoven in de buurt en let je op dat de broodjes mooi goudgeel van kleur worden. Soms is verplaatsen in de oven een goed idee als het nog wat te snel gaat. Bak de focaccia broodjes op kleur en gevoel bruin en gaar (10 tot 20 minuten).

De broodjes kunnen nu in de oven. Bestrooi uw pizzaschep met "grove strooibloem" dit is bloem van een harde tarwesoort en is een beetje korrelig. Gewone bloem kan ook natuurlijk.

Leg de focaccia voorzichtig op uw pizzaschep (ze moeten losjes op de schep liggen en niet plakken). Schuif dan de focaccia voorzichtig op de ovenvloer. Hierbij opletten dat de olie niet te veel van het deeg afloopt. Als alle broodjes in de oven liggen. Laat u de focaccia bakken totdat ze goudbruin van kleur zijn. 

Haal de focaccia's uit de pizzaoven als de broodjes mooi gaar gebakken zijn en leg ze op een rooster om af te koelen.

 Focaccia met rozemarijn, olijven of tomaatjes

TIP! Lukt het opscheppen van de focaccia niet goed. Het deeg is plakkerig of wat slap? Leg dan de focaccia bij het vormen op een stuk bakpapier! Dan met bakpapier en al de oven in. Na enkele minuten als het deeg wat stevig wordt kan het paier er onder uit en bak je op de ovenvloer verder.

 

 

Ik wil ook een pizzaoven! STUUR MIJ EEN FOLDER EN PRIJSLIJST!

©2024  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN