Focaccia uit je eigen houtgestookte pizzaoven

Focaccia ook lekker van (bewaard) pizzadeeg!

Wie wel eens in Italiƫ is geweest kent ze wel, de focaccia die je bij een bakker of in de Mercato koopt. Heel eenvoudig met zee-zout en olijfolie maar ook met tomaatjes en ander lekker beleg. Je eet ze als tussendoortje of bij de borrel met een lekkere vino of birra. En wat zo leuk is, je maakt ze heel eenvoudig zelf in je houtgestookte pizzaoven.

 

 

Focaccia uit je eigen houtgestookte pizzaoven

Wil je ook wel eens zelf focaccia maken in je houtgestookte pizzaoven? Met dit eenvoudige focaccia recept lukt het altijd. Eigenlijk is een focaccia ook een soort pizza, maar dan een stuk dikker en liefst wat zacht van binnen met een licht krokante korst aan de buitenkant. 

Om het lekker makkelijk te houden kiezen we voor dit recept ons eigen pizzadeeg. Je maakt het vers of (zoals wij dat deze keer hebben gedaan) je gebruikt enkele bollen deeg die je bewaarde in de vriezer of koelkast. In dit andere PIZZAJOLLY recept lees je, hoe je speciaal deeg maakt voor focaccia en vind je meer tips die we hier nu niet behandelen.

 

Eenvoudig recept voor Italiaanse Focaccia:

Wat heb je minimaal nodig?

  • Een aantal bollen pizzadeeg vers of van pizzadeeg bewaard in de vriezer / koeling
  • Lekkere Olijfolie
  • Zee-zout - grof gemalen
  • Zwarte peper - grof gemalen
  • takje rozemarijn
  • Naar keuze ook met ander beleg (zie hier)

 

Werkwijze voor Focaccia uit de PIZZAJOLLY pizzaoven

 

Laat de deeg-bollen (na ontdooien) afgedekt nog zeker een uurtje rijzen in een lekkere warme omgeving (rond de 25 graden is mooi). Zijn de deegbollen lekker luchtig, breng ze dan voorzichtig in de vorm die je aan je Focaccia wil geven. Wij kiezen voor een wat langgerekte ovale vorm maar gewoon rond kan natuurlijk ook. Gebruik strooibloem om plakken te voorkomen (niet te veel dat is niet lekker en maakt de focaccia erg droog). Maak de focaccia ongeveer een centimeter dik. 

 

Focaccia lekker luchtig, krokant van buiten en zacht van binnen!
Leg de gevormde focaccia op een met bloem bestrooide ondergrond. Dek af met een doek en laat nog 10 minuten liggen. Vervolgens ga je met de vingertoppen kuiltjes in het deeg drukken. De bovenzijde van de focaccia moet nu liefst wat plakkerig aanvoelen. (is deze kurkdroog dan even licht vochtig maken).
Besprenkel de focaccia met lekkere olijfolie, evt een beetje verdelen met een kwastje. Dan naar smaak bestrooien met zeezout, zwarte peper en blaadjes rozemarijn.
Laat de focaccia nog even rusten met een doek er over. Ze zijn klaar voor het afbakken.
Focaccia zelf maken in de pizzaoven van PIZZAJOLLY

 

De PIZZAJOLLY pizzaoven opstoken voor het bakken van Focaccia!
Stook uw PIZZAJOLLY pizzaoven op zoals aanbevolen voor Italiaanse pizza! Is de oven goed heet en door-gewarmd, dan kunnen de focaccia gebakken worden. Het vuur mag nu bijna uit zijn, de temperatuur laten we vlak voor het bakken van 300 graden terug zakken naar 225 graden.

De pizzaoven van PIZZAJOLLY houtgestookt op 300 graden!

Nu kunnen de focaccia in de oven. We bakken ze in korte tijd mooi goudbruin van kleur. Niet te lang bakken want dan worden ze te hard en droog. Na ongeveer een minuut of 15 tot 20 zijn de focaccia veelal goed (kijk ook zelf naar de kleur en krokante korst dat bepaald de baktijd).

Focaccia in de pizzaoven!

Wel opletten en de focaccia regelmatig verplaatsen om aanbranden in de nog tamelijk hete oven te voorkomen.
Na het bakken op een rekje of theedoek laten afkoelen.

 

>>> filmpje op de PIZZAJOLLY Faceboek pagina <<<

Gebruik de Focaccia liefst zo vers mogelijk. Maar bewaren kan ook door de olie en het licht gebakken karakter blijven de focaccia lang lekker (invriezen kan ook).

 

Meer weten? Vraag een folder of kom zelf even kijken bij PIZZAJOLLY! Bel voor een kijk-afspraak of kom naar een van de demodagen!

 

 

 

 

 

©2024  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN