Recept voor lekkere Italiaanse Focaccia uit de pizzaoven
Het is leuk om af en toe weer eens wat nieuws uit jouw pizzaoven te toveren. Dan is focaccia bij uitstek een heerlijk en eenvoudig recept waar je iedereen blij mee maakt. Niet alleen lekker bij een borrel, maar bijvoorbeeld ook heerlijk als een snack tussen door. Of als begeleider bij de wat uitgebreidere maatlijd. En wat zo leuk is, je maakt een focaccia eigenlijk best snel en zonder veel werk. Met een beetje fantasie maak je in een handomdraai jouw eigen speciale versie van de focaccia. Met ons recept voor Focaccia met rozemarijn heb je ook nog een snel een top resultaat. Ja lekker!
Wat heb je nodig voor een focaccia met rozemarijn?
Voor het focaccia deeg:
- 600 gram typo '00' bloem
- 7 gram gedroogde gist (1 zakje) of 25 gram verse gist
- 40 ml olijfolie
- 15 gram zeezout
- circa 330 ml lauw water
Voor het oven-klaar maken van de focaccia: Ook wel "La Salmoia" genoemd
- 25 ml water
- 10 gram zeezout
- 25 ml olijfolie
- een aantal takjes verse rozemarijn
- bakplaatje (bijvoorbeeld die van je bbq-set)
Opmerking bij het recept: het recpt bevat vrij veel zout. Wil je minder zout dan kun je het recept aanpassen naar jouw smaak.
Werkwijze voor het maken van een Focaccia in de PIZZAJOLLY® pizzaoven!
Weeg de ingredienten af en doe de bloem met het zout in een kom of in de kom van je deegmixer. Meng het zout even door de bloem met een vork. Doe de gist bij het water en roer deze zodat de gist wat oplost. Maak een kuil in het midden van de bloem. Giet het gist water in het kuiltje en voeg ook de olijfolie toe. Maak nu van het geheel een mooi soepel deeg. Kneed het deeg circa 10 minuten intensief. Het moet glad en soepel zijn. Een beetje plakkerig is niet erg.
Laat het deeg na het kneden circa 30 minuten bij kamer-temperatuur (20 tot 25 graden is fijn) staan. Dek de deegkom goed af met een natte theedoek. Het deeg moet zeker niet uitdrogen. Laat het deeg staan totdat het na een half uurtje duidelijk in omvang is toegenomen. Het deeg is dan lekker luchtig geworden. Nu maak je het bakplaatje klaar voor gebruik. Wij leggen er bakpapier op, wat we licht bestrijken met olijfolie.
Schep het deeg in de kom eerst even wat om, zodat de luchtigheid er wat uit gaat. Niet te veel kneden, maar meer wat strekken en vouwen. Schep het deeg nu op het midden van de bakplaat / vorm.
Maak je handen nat met wat olijfolie en duw met platte hand het deeg over de bakplaat. zodat het overal dezelfde dikte heeft en de hele plaat is bedekt. Dek het deeg op de plaat af met een vochtige theedoek en laat het weer een halfuur rusten en luchtig worden.
- Meng het water, zeezout en olijfolie in een kannetje of bakje goed door elkaar. Zo maak je La Salamoia
Als de focaccia na circa een halfuurtje er weer luchtig uitziet en in volume is toegenomen, kunnen we de focaccia afwerken. Giet de "Salamoia" , het olie-zout-water mengsel over de focaccia en strijk het met de hand wat uit. We willen de gehele focaccia bestrijken - nat maken met het mengsel -. Maak nu wat kuiltjes in de focaccia door met de vingertoppen in het deeg te prikken. Strooi vervolgens de rozemarijn over de focaccia.
laat je focaccia vervolgens afgedekt nog ruim een uurtje rusten en luchtig worden. Laat op een warme niet tochtende plaats staan.
- Ga je de focaccia in de pizzaoven bakken. Dan is het nu tijd om die lekker op te stoken.
Als je pizzaoven is opgestookt. En je hebt het houtvuur en tijdje rustig branden aan de zijkant van de pizzaoven. Dan mag je circa een half uurtje voordat je focaccia in de oven gaat de vlammen uit laten gaan. Je oven zal dan nog zo'n 300 graden zijn. Vlak voor het bakken willen we de temperatuur het liefst rond de 230 graden hebben en zonder dat er te veel intense hitte in de oven is. Je bakt dan met aflopende temperatuur.
Tijd om jouw focaccia in de oven te bakken!
As je focacci mooi luchtig is na circa een uurtje rusten kan deze de pizzaoven in. Bak de focaccia in circa 30 minuten mooi goudbruin van kleur. Als je oven nog wat te heet is kun je na enkele minuten een stuk aluminium-folie op de focaccia leggen om de de warmte iets te temperen.
Leuk om eens te varieren!
Het leuke van focaccia is dat er zo veel verschillende varianten zijn. Niet alleen door het gebruik van andere bloem soorten voor je deeg (Bijvoorbeeld met een deel Semola, met half melk en water, minder olijfolie in het deeg en zonder water gemengd er op druppelen). Maar zeker ook door het gebruik van verschillend beleg of toevoegingen aan het deeg zelf. Olijven, uien, kruiden, tomaatjes vers of gedroogd, etc. Heb je eenmaal door hoe het werkt dan zijn de variaties eindeloos.
- Wat ook op gaat voor pizza, is ook hier van toepassing! Meer is niet altijd beter. Hou het vooral simpel dat is vaak het lekkerste.