Pizzakruiden! Welke kruiden gebruik je voor pizza en pizzasaus?

Pizzakruiden! Lekker op de PIZZA!

Pizzakruiden! Welke kruiden gebruik je voor pizza en pizzasaus? Met welke kruid geef je een pizza uit de houtoven die lekkere smaak? Welke kruiden gebruik je voor een echt Italiaanse pizzasaus? Is rucola ook een kruid? Nog meer smaak op uw pizza met verrassende andere kruiden. Hoe maak je zelf pizzakruiden? PIZZAJOLLY geeft u graag een aantal tips voor nog lekkerdere zelfgemaakte pizzaoven pizza's.

 

 

 

PIZZAKRUIDEN? OF KRUIDEN VOOR DE PIZZA?

Het kan allebei maar "pizzakruiden" bestaan natuurlijk niet echt. Vaak wordt met pizzakruiden bedoeld een mix van kruiden, en specerijen die op een pizza worden gestrooid. Wat er dan in die pizzakruiden-mix zit is niet altijd duidelijk. Kant en klare mengsels bevatten vaak ook zout, en andere smaakmakers.

Een echte pizzabakker, de "Pizzaiolo", kiest daarom liever zelf de kruiden voor op de pizza en in de pizzasaus! Hieronder bespreken we enkele veelgebruikte pizzakruiden en kruiden die in een pizzasaus gebruikt kunnen worden. Ons advies: probeer zelf de verschillende kruiden uit en maak uw eigen unieke pizzasmaak! Leuk en lekker om te doen.

 

Kruiden die op de pizza kunnen worden gebruikt!

#BASILICUM

Verreweg het belangrijkste kruid voor gebruik op de pizza! Enkele blaadjes meebakken met de pizza of na het bakken op de pizza leggen. Basilicum is een belangrijk onderdeel van bijvoorbeeld de bekendste en meest gegeten pizza: De pizza Margherita! Basilicum, Mozzarella en Tomaat (de kleuren van de Italiaanse vlag!). Een combinatie van smaken die altijd lekker is!
Maar ook op veel andere pizza's komt basilicum goed tot zijn recht.

Basilicum lekker op de pizza! 

 

#OREGANO - PIZZAKRUIDEN?

Ook Oregano is een van de bekende smaakmakers voor de pizza. Het kan op de pizza worden gestrooid voor het bakken en geeft een lekkere licht-kruidige smaak aan de pizza.

Veel van de "diepvries-pizza's"(pizza surgelato) en de kant en klare pizza's worden vaak (te)rijkelijk bestrooid met oregano waardoor de smaak overheersend is geworden. Hierdoor is de term "pizzakruiden" ontstaan om te omschrijven wat men proeft. Te rijkelijk gebruik van Oregano overstemd de andere smaken op de pizza.

Combinaties die lekker zijn met oregano zijn bijvoorbeeld de pizza Salami, pizza met tonijn, een pizza met ui en tomaatjes of een pizza met bijvoorbeeld Ham, tomaat en mozzarella. Ook in combinatie met bijvoorbeeld, zwarte olijven, ansjovis en kappertjes is oregano het ideale pizzakruid!

pizzakruiden voor op de pizza 

 

#ROZEMARIJN op de PIZZA?

Ook wat minder voor de hand liggende kruiden zijn verrassend lekker op de pizza! Wat te denken van een "pizza bianca" uit uw houtgestookte pizzaoven?

De zogenaamde witte pizza is weer eens wat anders en zal vaak een combinatie zijn van lekkere Italiaanse kaas (kazen), olijf olie, zeezout en "rozemarijn".
Maar een witte pizza kan ook een pizzabodem zijn waarop alleen wat Olijfolie wordt gesprenkeld met wat zeezout, zwarte peper en rozemarijn! Deze variant kan makkelijk van te voren worden gemaakt en is dan leuk en lekker als bijvoorbeeld een borrelhapje. Naast gebruik op de "pizza" is rozemarijn ook vaak terug te vinden op "Focaccia", wat eigenlijk een dikkere "plaatpizza" variant genoemd kan worden.

 pizzakruiden witte pizza rozemarijn pizzajolly

 

 

 

Andere "PIZZAKRUIDEN"!

Nu wordt het spannend. Want PIZZAJOLLY gebruikt zelf ook regelmatig de volgende kruiden voor pizza. Zo kan op een witte pizza bijvoorbeeld ook gerust een blaadje Salie (Salvia) worden gebruikt (met peer en gorgonzola). Dat is heerlijk met mozzarella en een goede olijfolie.
Ook andere tuin-kruiden zijn te gebruiken bijvoorbeeld, bieslook in combinatie met vis. Of tijm wat weer lekker is met olijf, tomaatjes, kappertjes en ansjovis.

#tijm

pizzakruiden lekker op de pizza 

Ook zijn er kruiden die niet direct op de pizza komen maar worden gebruikt in de pizzasaus! Als smaakmaker om een eigen unieke pizzasmaak te krijgen. Bijvoorbeeld:

 

#MAGGIEKRUID / LAVAS

Maggie of Lavas heeft een kenmerkende wat stevige smaak. Het wordt veel gebruikt in soep waar het vaak herkenbaar aanwezig is. Gebruik in de tomatensaus voor de pizza is ook lekker. Kook met de tomaten-pulp enkele fijngesneden blaadjes mee.

kruiden in de pizzasaus Maggie of Salvia 

 

#LAURIER

Voor de meeste koks bekend als smaakmaker voor bijvoorbeeld een stoofvlees schotel. Echter is een blaadje mee laten koken in de pizzasaus ook erg lekker. Ons favoriete kruid als het om pizza tomatensaus gaat!

 kruiden voor de pizzasaus Laurier

 

#RUCOLA - OP DE PIZZA!

Sommige kruiden komen na het bakken op de pizza. Alhoewel je rucola ook mee kunt bakken is het vaak lekkerder na het bakken een hand van deze wat bittere groene blaadjes op de pizza te leggen.

 pizza rucola

 

Leuk dat wil ik ook!

Ga zelf aan de slag met een houtgestookte pizzaoven vraag onze folder. Of bestel via 0343 575 898

 

 

©2023  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN