Patate appiattito uit de pizzaoven! Zo maak je het:
Eigenlijk zou dit een typisch Nederlands gerecht kunnen zijn. Want wat pletten wij "Olandesi" eigenlijk niet in onze keukens? Stampotten te over. Maar dit is net iets meer dan een stampot en naturlijk met aandacht bereid ook een heerlijk gerechtje. Makkelijk al vooraf te maken. En, gebakken in de houtgestookte pizzaoven ook nog eens extra lekker van smaak. Bovendien snel klaar dus lekker makkelijk koken. Hoe maken we het?
Wat heb je nodig voor geplette aardappels uit de pizzaoven?:
- aardappeltjes van gelijke grote (geschikt voor poffen / pureren)
- dunne plakjes / reepjes spek of bacon (150 gram)
- Grana pardana kaas (zakje circa 120 gram)
- olijfolie extravergine
- zwarte peper, zout
- rozemarijn, peterselie, salie (kruiden)
- teentje knoflook
- bakplaat - ovenschaal
- aardappel stamper
- bakpapier
- pizzaoven houtgestookt op 250 graden
Zo maak je zelf geplette aardappeltjes - patate appiattito - uit de pizzaoven.
Stap 1. Maak de aardappeltjes goed schoon in koud water. Zet de aardappels met schil en al op, met ruim water en laat ze gaar koken. Afhankelijk van de grote van de aardappel zal dat zo'n 20 minuten zijn. Prik even in met een vork om te kijken of ze door en door gaar zijn.
Stap 2. Steek ondertussen de pizzaoven aan en laat die goed doorwarmen.
Stap 3. Giet de aardappels af en laat heel even afkoelen. Leg de aardappel op een stevige snijplank en druk deze met behulp van een aardappel stamper, hand, vork of onderkant van een mok plat. Leg de platte aardappels op bakpapier, op een bakplaat of ovenschaal. Hou wat ruimte tussen de aardappels. Met een vork kan eventueel de bovenzijde nog iets ingekrast worden zodat de geplette aardapppels wat meer "open" zijn aan de bovenzijde. Dan blijft straks de olie en kaas, etc. beter zitten en trekt wat meer in de aardappel.
Stap 4. Besprenkel de aardappels met wat olijf-olie, stukje boter, bestrooi met wat peper, zout en evt. wat fijngehakte knoflook, en kruiden die je lekker vind. Leg nu wat stukjes of reepjes spek of bacon op de aardappels. Als laatste bestrooi je de aardappels met een mooi dik laagje Grana Pardano geraspte kaas.
Stap 5. Zet de aardappels nu in de voorverwarmde oven. Op circa 200 - 250 graden en laat ze bakken totdat de aardappels bruin gaan kleuren en wat krokant worden. Als de pizzaoven te heet is dan de aardappels nog even afdekken met een stuk alluminiumfolie. Laat mooi goudbruin bakken!
Na het bakken de aardappels heel even laten afkoelen. Serveer de aardappeltjes als voorgerecht met bijvoorbeeld geroosterde courgette er bij. Of serveer als bijgerecht bij een lekker diner.
Meer recepten voor bakken en koken in de pizzajolly pizzaoven....