Bagels zelf maken in de pizzaoven! Zo maak je de beste New York style Bagels thuis!

Maak zelf de lekkerste bagels! Snel klaar en gebakken in de pizzaoven. Met dit recept en werkwijze maak je zelf New York style bagels thuis! Steek maar aan die PIZZAJOLLY pizzaoven en bak jouw home made bagels krokant en bruin.

Nee geen recept voor pizza, wel erg lekker natuurlijk. Ons recpet voor Bagels. Dit broodje is pas echt bekend geworden door de bagelbakkers in New York. En, als je liefhebber bent van dit lekkere ronde broodje met gat, dan wil je die Bagels natuurlijk ook wel eens zelf maken. En zelf maken van Bagels is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Zo maak je zelf de lekkerste Bagels in jouw pizzaoven!

Wat heb je nodig voor 8 grote bagels?:

  • 500 gram bloem (wij gebruikten wat we hadden staan, dus pizzabloem)
  • 8 gram zeezout
  • 1 zakje gedroogde gistkorrels (of neem zuurdesem)
  • 1 lepel olijf-olie
  • 1 lepel honing
  • circa 300 ml louw water
  • sesam zaadjes - maanzaadjes
  • optioneel baking soda
  • pizzaoven op circa 225 graden voorverwarmd

Werkwijze voor het maken van New york style Bagels in de pizzaoven:

PIZZAOVEN  AANSTEKEN! Omdat we nog wat tijd nodig hebben voor het maken van het deeg en de Bagels. Kun je de pizzaoven het beste aansteken op het moment dat we de broodjes hebben gevormd! Dus over circa een uurtje vanaf dat je begnt met het maken van je deeg. Laat je pizzaoven dan maar lekker heet worden.

Aan de slag met het maken van jouw PIZZAJOLLY® Bagels:

Stap 1. Maak met de bloem, zout, water, gist, honing, olijf-olie het deeg. Kneed dat zeker 10 minuten met de hand of machine. Het deeg moet goed doorgekeed zijn en kan evt. na het kneden nog wat plakkerig zijn. Laat het deeg in de kom of schaal van de machine goed afgedekt een uur rusten. Het volume moet duidelijk zijn verdubbeld.

Stap 2. Neem het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestrooide werkplaats. Maak met behulp van weinig bloem een mooie bol van het deeg. 

maak van het Bagel deeg een mooie bol
Het deeg op de handige PIZZAJOLLY pizza werkplaat om je aanrecht te beschermen

Stap 3. Maak van de bol 8 stukjes deeg (circa 100 gram per stuk). En maak daar mooie ronde bolletjes van. Laat de bolletjes onder een lichtvochtige theedoek of plastick een half uurtje rusten.

maak van het Bagel deeg bolletjes

Stap 4. Als de bolletjes duidelijk in volume zijn toegenomen maak dan met een vinger een gat in het midden. Rek het gat wat uit met de hand door het broodje wat te draaien en te rekken. Laat nog even rusten.

maak het gat in de Bagels

De Bagels worden voorgekookt! Wat? Gekookt?

Stap 5. Zorg dat de pizzaoven in de tussentijd al aan het opwarmen is.

LET OP!! Dit is een belangrijke stap om de echte New York style Bagel te krijgen! Neem een grote pan met circa 2 tot 3 liter water en breng aan de kook. Voeg 1 tot 2 theelepels baking soda, 2 theelepes zout en een eetlepel suiker toe aan het kokende water (deze hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid water in de pan en de eigen smaak). De Baking soda, het zout en de suiker geven sraks tijdens het bakken de specifieke kleur en korst aan de bagels). Het kan ook zonder de baking soda, zout en suiker maar dan worden de bagels minder mooi bruin. Ook zal de smaak anders zijn.
mooie grote Bagels nu nog even koken

Stap 6. Leg de bagels nu in het kokende water. Laat circa 1 tot 2 minuten koken aan beide zijden. Schep na het koken de bagels uit de pan en paat ze even uitlekker. Leg op bakapier of theedoek voor verdere afwerking voor het bakken.

de Bagels even koken in water met baking soda en zout voor mooie kleur

Stap 7. Bestrooi de bovenkant van de licht-vochtige bagels met een topping naar wens. Ons advies is om de eerste keer te kiezen voor sesamzaad of zonder topping. Later kun je varianten uitproberen met bijvoorbeeld zeezout, rozemarijn, kummel, zwarte peper, kaas, uit, etc.

Bagels na het koken even uitlekken Bagels bestrooien met sesamzaadjes of andere topping

Stap 8. Bak de bagels in de pizzaoven op circa 225 graden. In circa 12 minuten mooi goudbruin en krokant bakken. Let op met de warmte van het houtvuur. Eventueel nog afdekken met alluminium folie of een rekje onder de bakplaat gebruiken bij te veel onderwarmte. Laat na het bakken op een rekje uitdampen.
Doorsnijden en beleggen naar smaak met hartig of zoet. Lekker :)

SERVEER TIP BAGELS UIT DE PIZZAOVEN:

Bagels met zalm, roomkaas, rode ui, kappertjes, komkommer en ruccola!

Op de foto onze Bagel-creatie. Met zalm en roomkaas! Lekker. Doorsnijden beide zijden dik insmeren met roomkaas (tuinkruiden knoflook) en dan beleggen met de gerookte zalm, kappertjes, komkommer, rode ui, ruccola en een dotje aioli om het af te maken. Bestrooi met Peper, zout en wat olijf-olie naaar smaak.
Of maak er een pizza-bagel van!
Ook leuk. Beleg de doorgesneden Bagels zoals je een pizza maakt. Met pizzasaus, kaas, salami, en bovenop ook wat kaas. Laat de pizzaBagel dan nog even in de pizzaoven bakken totdat de kaas is gesmolten. Lekker :)
Bagels zelf maken! Met zalm en rode ui. Of maak een pizzaBagel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©2024  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN