Zo maak je Italiaans vloerbrood. Broodrecept van PIZZAJOLLY!

Vers brood uit de houtoven

Zelf brood bakken moeilijk? Nee hoor. Met het recept van PIZZAJOLLY voor echt Italiaans vloerbrood uit de houtoven lukt het u ook. En het is niet alleen erg gemakkelijk, het kost u ook maar weinig tijd om het te maken. En de smaak? Echt erg lekker. Dat wil je wel elke dag!

 

 

Recept voor Italiaans vloerbrood uit de houtoven

Aan de slag! Het belangrijkste ingrediënt voor echt lekker brood is tijd, tijd, tijd! He? Maar hierboven staat dat het maar weining tijd kost om het te maken. Inderdaad dat is zo. Maar de "tijd" is, de "rust-tijd" (ook wel "rijstijd" genoemd) die het brood-deeg krijgt. En die is voor het broodrecept van PIZZAJOLLY echt lang! Mooi, want zo krijgt u een brood met veel smaak, geur en grote gaten!

Zo maak je Italiaans vloerbrood in de houtoven van PIZZAJOLLY!

 

Werkwijze voor Italiaans brood van PIZZAJOLLY:

Nodig: 1 ruime mengkom met afsluitdeksel, vork, deegkrabber of spatel, bakpapier, houtoven, grove strooibloem.

Ingrediënten:

Voor het maken van een groot brood zoals op de foto gebruikt u:

circa 430 gram bloem (typo 00)

- naar wens kunt u nog 100 gram "grano duro" (semola) extra bijvoegen dan wel iets meer water gebruiken.

1 zakje biergist (circa 7 gram gedroogde gist)

1 eetlepel Olijf Olie

2 tot 3 theelepels zout

1 theelepel honing of malt-stroop

circa 230 ml water.

Zo maakt u het brooddeeg:

STAP 1:
Doe alle bovenstaande ingrediënten in een grote mengkom. Neem de vork en meng alles doorelkaar tot een nat mengsel. Kneden hoeft niet.

Zo maakt u het brooddeeg van PIZZAJOLLY 

STAP 2:
Dek de kom goed af, bij voorkeur met een deksel. Laat het deegmengsel bij kamertemperatuur minimaal 8 tot 12 uur rusten. Het deegmengsel moet nadien duidelijk in omvang zijn verdubbeld! Voorkom uitdrogen van het deeg.

 

STAP 3:
Bestrooi uw werktafel en een vel bakpapier met (grove) bloem (bij voorkeur grano duro). Open de mengkom (ruikt u de alcohol?). Bestrooi het deeg in de kom met wat bloem. Gebruik nu een deegkrabber of spatel om het deeg uit de kom op de werktafel te storten. Kom zo min mogelijk aan het deeg zelf om de luchtigheid te behouden.


Het brooddeeg na een dag lekker plakkerig!

LET OP! Hou het luchtig.

Maak nu van het luchtige deeg een broodvorm naar wens (bijv 1 groot brood of enkele kleinere). Gebruik tijdens het vormen steeds wat strooibloem om plakken te verhelpen. Probeer het deeg zo min mogelijk te kneden, pletten, etc.
Leg het gevormde brood op het met bloem bestrooide bakpapier.
Naar wens kunt u de bovenzijde nog bestrooien met bloem.
Leg nu een schone droge theedoek over het brood en laat nog ruim 2 uur verder rusten (pas op met tocht).

Het brood is klaar om te rusten.

TIP! Na circa een half uurtje kunt u het brood met een scherp mesje insnijden aan de bovenzijde. Ook inknippen met een schaar is een optie. Zo krijgt u een minder glad maar rustieker brood.
Voor een nog rustieker resultaat legt u het deeg meteen uit de mengkom op het bestrooide bakpapier en blijft er verder af!

 


STAP 4:
Tijd om uw PIZZAJOLLY oven aan te steken. Laat de oven een tijd lekker branden op hoge temperatuur. Zorg dat de oven goed doorgewarmd is. Na deze opwarmperiode moet de oven uiteindelijk met een aflopende temperatuur van zo'n 225 tot 250 graden voor gebruik klaar staan!

STAP 5:
Zet in de voorverwarmde oven een "metalen" bakje. Hierin giet u straks vlak voor het brood de oven in gaat, een laagje water. Zorg dat u daar gemakkelijk bij kunt zodat er niet te veel water op de hete ovenstenen knoeit.

 

Neem nu de grote pizzaschep en schuif voorzichtig het bakpapier met brood op de schep. Giet terwijl u het brood al bij de oven hebt, wat water in het metalen bakje en plaats dat aan de zijkant of achter in de oven.

Vloerbrood klaar om de PIZZAJOLLY houtoven in te gaan! 

Leg nu snel het brood in de oven en sluit het deurtje. Laat de oven nu zeker 10 minuten dicht. Door de "stoom" in de oven kan het brood in de oven nog verder in volume toenemen.
Na circa 10 tot 15 minuten, kunt u het bakje water uit de oven halen en eventueel het brood alvast een keer draaien. Check hiervoor de oventemperatuur (zo rond de 200 graden), en de kracht van de vuurresten in de oven. Als de oven te heet is of nog weer in temperatuur stijgt, dan kan het brood aanbranden.

Brood vers uit de pizzaoven van PIZZAJOLLY Echt Italiaans 

Als het brood mooi "goudbruin" van kleur is kunt u het brood uit de oven halen en op een rooster laten afkoelen.
Afgedekt onder een theedoek kunt u het brood tot de volgende dag vers houden.

 

Leuk dat wil ik ook! Vraag een folder en bestel uw pizzaoven!

 

 

 

 

 

©2024  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN