Vokorenbrood lekker zelfgemaakt in de PIZZAJOLLY houtoven

#Recept voor zelf gemaakt volkoren #brood uit uw houtgestookte Italiaanse pizzaoven #thuis!

Vers brood. Ja lekker!

Brood. Zo moet het!

Zelf brood bakken is echt erg leuk. Zeker als het eindresultaat door familie en vrienden met enthousiasme wordt begroet. Mmmm... lekker ik wil wel een stuk. In de PIZZAJOLLY houtoven maakt u het heerlijkste brood. In het filmpje ziet u hoe wij dat doen. Met onderstaand recept gaat u ook zelf aan de slag.

Volkorenbrood (Pane integrale) uit de PIZZAJOLLY houtoven


Ons recept voor smakelijk tarwe brood:

1 pak bloem (1 kg) volkoren tarwemeel (bij elke supermarkt te krijgen)

14 gram gedroogde gist

circa 20 gram zee-zout

1 eetlepel suiker

een flinke scheut goede Olijfolie

Circa 750 ml lauw water

 

Werkwijze.

Neem een bakje en meng een deel van het water, de gist en de suiker met enkele lepels van de tarwemeel tot een dun papje. Laat dit vervolgens een 20 minuten staan.

 

Lang en intensief kneden met de hand of keukenmachine!

Doe het meel en het zout in een kom (of in de kom deegkneder). Meng de gistoplossing door het meel-mengsel, voeg vervolgens een scheut olijfolie toe en een groot deel van het water (Tip! niet al het water ineens toevoegen dan kan na het eerste kneden nog water bijgevoegd worden en voorkomt u een te slap deeg!)

 

Goed gekneed deeg is niet kleverig!

Nu het deegmengsel lekker lang doorkneden. Het eindresultaat moet een mooi egaal en elastisch deeg vormen. Volkorenbrood-deeg mag wel iets slapper zijn dan een witbrood-deeg. Het tarwe deeg neemt tijdens de rijs-tijd nog vocht op en wordt dn vanzelf droger. (zie de foto voor het deeg-gevoel). Is het deeg erg plakkerig? Dan helpt een weinig bloem strooien, tijdelijk het kleve te beperken.

 

Laat het deeg een uurtje rusten om te rijzen!

Laat het deeg nu een uurtje, afgedekt met een doek, rusten op kamertemperatuur. Na de eerste rijstijd, het deeg in twee stukken delen en nog even goed platmaken om de (koolzuurgas) lucht uit het deeg te krijgen. Maak nu de broden in de vorm die u wilt hebben (een bol, of een langwerpig model aan u de keus). en laat de broden nu nog ruim een uur goed afgedekt bij kamertemperatuur verder rusten.

Het deeg bijna klaar voor de pizzaoven!

 

 

Steek uw PIZZAJOLLY houtoven aan!

Heeft u een PIZZAJOLLY houtoven? Steek dan nu de oven aan en laat die lekker opwarmen tot ruim 400 graden. Als de oven goed doorgewarmd is (de stenen voorzijde is ook heet..). Laat dan het vuur uitbranden tot er alleen gloeiende houtjes overblijven.

 

40 tot 50 minuti nel Forno! < 250 graden

Na circa een uur of langer als dat nodig is, zal het brood in volume ongeveer twee keer zo groot zijn. Nu is het tijd om te gaan bakken. De oven is inmiddels op een temperatuur onder de 250 graden (aflopende temperatuur).
Strooi op uw pizzaschep een beetje bloem en leg het gerezen brood in een soepele beweiging op de schep. Vervolgens schiet u de broden achter elkaar in de oven. Het deurtje mag nu dicht en u bakt de broden ongeveer 40 tot 50 minuten.

Let op! De oven is vaak nog heter dan u denkt!

Let wel even op het vuur! Het kan zijn dat er nog veel warmte in de oven is, dan loopt de temperatuur weer op en kan het brood te snel kleuren! Door regelmatig te bakken leert u gevoel te krijgen voor de temperatuur in de oven. Bakken met aflopende temperatuur.Door op tijd de schoorsteen en het deurtje dicht te doen is de temperatuur goed te regelen. 

Pane integrala al forno PIZZAJOLLY

U kunt het brood vooraf nog wat versieren door bijvoorbeeld in te snijden (met een scherp mesje), in te knippen met een schaar of wat nat maken en door bijvoorbeeld sesamzaad of tarwevlokken of bloem te rollen.

 

Nog geen PIZZAJOLLY houtoven? Vraag een folder en Ga aan de slag.

©2023  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN