Een echte Italie liefhebber weet het, "pasta saus", dat kent men in Italie niet. Maar heb je het over "Ragu" dan gaat er een wereld van smaak voor je open. Alhoewel er vele ragu varianten te vinden zijn, is de enige echte natuurlijk de Ragu alla Bolognese. Wil je het helemaal lekker hebben, dan maak je de Ragu alla Bolognese al forno in een terracotta-ovenschaal!
Pasta met Ragu alla Bolognese uit de houtoven.
Recept idee: voor uw houtgestookte PIZZAJOLLY pizzaoven!
Bereidingstijd: Minimaal 2 uur
Benodigdheden: Vuurvaste terracotta ovenschaal met deksel
Ingredienti:
- 300 gram rundergehakt
- 150 gram ontbijtspek of bacon
- 50 gram winterwortel
- 50 gram bleek selderij
- 50 gram ui
- 1 blikje geconcentreerde tomaten pure / of een blik tomaten blokjes
- 1 glas rode of witte wij
- 1 beker volle melk
- 300 ml lichte bouillon (rundvlees)
Naar smaak versgemalen zwarte peper en zout.
Bereidingswijze Ragu alla Bolognese al Forno:
Steek de oven aan en laat deze opwarmen tot 400 graden. U staat nu voor de keuze. Alles te bereiden in de Houtoven of een deel van het voorwerk te doen op het gasfornuis! Wat de keuze ook is (in de oven zet u de terracotta schaal bij circa 300 graden in de oven en bakt/ kookt u alle ingredienten in de oven).
U begint als volgt:
- snij de ui, wortel, bleekselderij in hele kleine blokjes.
- bak eerst de ontbijtspek, bacon of pancetta in wat olijf-olie. Haal uit de pan/ schaal en hou de spek apart.
- doe olijfolie in de pan en bak de gesneden groente enkele minuten aan totdat deze glazig zijn.
- in de tussentijd, snij de spek, bacon of pancetta in kleine stukjes.
- voeg het gehakt toe aan het groente-mengsel en baak het aan.
- voeg de fijngesneden spek toe. Laat enkele minuten mee-bakken
- voeg de wijn, tomaten puree toe en voeg 250 tot 300 gram warme bouillon toe.
- breng het geheel aan de kook.
- voeg naar smaak nog wat peper (en indien nodig zout) toe.
Zet de terrracotta schaal nu met de deksel op de schaal in de warme oven. Laat de schaal nu circa 2 uur in de hete oven staan sudderen (af en toe roeren en evt. nog een weinig bouillon toevoegen. Voeg circa 15 minuten voor het einde van de kooktijd onder roeren de melk aan de Ragu toe en laat nog even staan.
Als de Ragu bijna klaar is, kookt u een grote pan pasta. Een Ragu eet u bij een pasta van een soort die u het lekkerst vindt. Erg lekker is de Ragu in combinatie met verse Lint pasta (zoals op de foto) of de gewone pasta nr 5.
Buon appetitto.