Ovenrisotto met spek en prei

Risotto in de pizzaoven! Zo maak je het!

In de houtoven kook je de lekkerste gerechten. Met een beetje fantasie en weinig voorbereiding heb je snel een heerlijke maaltijd op tafel staan. Het onderstaande recept voor oven risotto is de favoriet van PIZZAJOLLY. Lekker, makkelijk klaar te maken en iedereen zal er van smullen.

Houtoven-risotto met spek en prei! Zo maak je het!

Deze risotto met prei en spek uit de houtgestookte pizzaoven kun je je gasten gerust voor zetten. Een risotto uit de buitenoven is gegarandeerd een succes. Volg onderstaande stappen om het snel en makkelijk te bereiden.

Wat heb je nodig voor ovenrisotto:

  • Risotto rijst (300 gram) of 1 pak
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • circa 750 gr groente-boullion
  • 3 grote preien (wassen)
  • 1 zak diepvries doperwten (circa 250 gram)
  • 1 beker crème fraîche (200 gram) 
  • peper - zout - olijf-olie

Risotto rijst uit de pizzaoven!

Werkwijze bereiden risotto in de pizza-houtoven!

Stap 1.

Zorg dat de pizzaoven lekker opgestookt is voor je begint. Laat het vuur de pizza-oven een tijdje op ruim 400 graden goed doorwarmen. Temper het vuur en laat de temperatuur van de pizzaoven terug zakken tot zo'n 250 graden. Zet de vuurvaste ovenschaal in de oven. En laat deze even voorverwarmen.

 

Stap 2.

Bak nu als eerste de spekjes in de ovenschaal. Eventueel een klein beetje olijfolie gebruiken om aanbakken te voorkomen.
Zet ondertussen de groentebouillon klaar (heet) en maak de prei schoon.

Stap 3.

Snij de prei in kleine stukken en voeg deze toe aan de spek. Laat enkele minuten meebakken tot de prei warm is geworden. Voeg nu de risotto rijst toe en roer goed door. Laat de risotto nog even meebakken.
Als laatste de groentebouillon toevoegen en het geheel nog even doorroeren. Het mengsel moet ruim in de bouillon staan! Eventueel nog extra water of bouillon toevoegen.
Het geheel met de deksel op de schaal in de oven laten staan. Circa 25 tot 30 minuten. Na 20 minuten even in de schaal kijken of er nog voldoende kookvocht aanwezig is (anders nog iets water of bouillon toevoegen).

Stap 4.

Na circa 30 minuten moet de risotto de bouillon hebben opgenomen en is de risotto bijna droog en mooi ingedikt. Nu de diepvries erwten en de crème fraîche toevoegen en het geheel doorroeren. Plaats de schaal nog circa 10 tot 15 minuten terug in de oven.
Goed heet serveren. Eventueel nog peper en zout naar smaak toevoegen.

< TIP ! > U kunt als alternatief de stappen 1 tot en met 3 ook op het gasfornuis uitvoeren. Bij stap drie gaat dan de schaal met deksel er op de buitenoven in! En volgt stap 4.

Welke soort risotto rijst gebruik ik?

De beste risotto soorten zijn behoorlijk prijzig maar wel heel erg lekker. Voor de houtoven-risotto adviseren wij echter gewoon de risotto van de plaatselijke supermarkt te gebruiken. De betere risotto's vragen bij het bereiden iets meer aandacht en zijn meer geschikt voor gerechten in de pan.

Welke risotto rijst voor in de buitenoven?

Wat te doen met de overgebleven risotto?

Heeft u nog risotto overgehouden dan kunt u die gerust bewaren. Opwarmen de dag er na is mogelijk en nog steeds erg smakelijk. Maar nog leuker is om de risotto te gebruiken voor een leuk voorgerecht / borrelhapje.

Maak van de koude risotto balletjes ter grootte van een pingpong bal. Laat deze nog even opstijven in de koelkast. Haal de balletjes vervolgens door losgeslagen ei en vervolgens door paneermeel. Herhaal dit nogmaals voor een steviger korstje.

Bak de risotto balletjes in hete olijfolie (of frituurolie) in enkele minuten goudbruin van kleur. Serveren met wat geraspte "Parmigiano Reggiano"!

 

 

 

Nog geen pizzaoven in de tuin?
Vraag een folder over PIZZAJOLLY pizzaovens en bestel uw eigen buitenoven!
Contact met PIZZAJOLLY

In een houtgestookte pizzaoven maak je de lekkerste gerechten. Bijvoorbeeld deze heerlijke oven-risotto!

©2023  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN