Moussaka recept van PIZZAJOLLY. Gemaakt op Italiaanse wijze, met rode wijn en kaneel. Natuurlijk gebakken in de houtgestookte pizzaoven. Leuk om te maken en echt erg lekker. Wat eet u deze zondag?
Moussaka Aubergine schotel uit Griekenland!
Alhoewel Moussaka van origine een Grieks ovengerecht is komt u het in veel landen tegen. Als Italie liefhebbers hebben wij dan ook een Italiaans recept. En we maken de Moussaka natuurlijk in de PIZZAJOLLY houtoven.
Moussaka zo maak je het:
Het lijkt veel werk maar als de moussaka straks op tafel staat is het echt genieten.
Benodigdheden voor het Moussaka recept:
- 2 grote aubergines
- 1 grote ui
- 4 of 5 grote aardappels
- 2 tenen knoflook
- 1 zakje bechamelsaus
- 300 tot 500 gram rundergehakt
- kaneel (1/2 theelepeltje), peper, zeezout, oregano
- tomatenblokjes 2 blikjes
- groot glas lekkere rode wijn
- evt. parmigiano en pecorino geraspt
- olijf-olie
Werkwijze voor moussaka uit de oven:
Stap 1. :
Steek de PIZZAJOLLY pizzaoven aan en laat deze lekker doorwarmen. De oven moet straks een aflopende temperatuur hebben van circa 225 graden.
Stap 2. : Geroosterde aubergine plakken
Was de aubergines, snij er mooie dunne plakken van. Besprenkel deze met wat olijf-olie. Rooster de plakken aubergine aan beide kanten mooi bruin. Dit kan in de oven op het barbecue-rek, in een pan met een lagje hete olijf-olie of met een grilpan. Leg de geroosterde aubergine plakken op elkaar op een bord en laat wat afkoelen.
Stap 3. : Aardappelschijfjes
Schil de aardappels en snij deze in dunne plakjes. Laat de aardappels koken in water met zout tot ze net gaar zijn. Giet het water af en laat afkoelen.Voor de echte Italiaanse moussaka, kunt u vervolgens de afgekoelde aardappelschijfjes nog goud-bruin bakken in olijf-olie.
Stap 4. : het geheime ingredient!
Bak in een pan de knoflook, ui en gehakt. Als het gehakt goed aangebakken is blust u af met een glas rode wijn. Laat de alcohol nu even verdampen. Voeg de kruiden en de kaneel toe. De kaneel is het geheime ingredient van de moussaka en zorgt voor de specifieke smaak. Wel voorzichtig met de kaneel aangezien kaneel een overheersende en sterke smaakmaker is.
Zout en peper naar smaak toevoegen. Tevens een theelepel oregano naar smaak.
Voeg nu de tomatenblokjes toe en laat het gehaltmengsel een tijdje sudderen op klein vuur. Hoe langer u het laat sudderen met een deksel op de pan hoe lekkerder! Wel af en toe roeren. In Italie laat men het gehaktmengsel een uur sudderen!
Stap 5. : Laagjes stapelen!!
Nu alle voorbereidingen voor de moussaka gedaan zijn kan het leuke werk beginnen. Moussaka kenmerkt zich door de laagjes met verschillende smaken.
Neem een ruime, vuurvaste en niet al te lage ovenschaal.
- Begin met een laag aardappels in de schaal te leggen. Doe dat "dakpansgewijs".
- Op de aardappels komen de oubergine plakken te liggen.
- Verdeel nu het gehakt-tomaatmengsel over de plakken aubergine. Op het gehaktmengsel strooit u nu eventueel nog naar smaak wat geraspte pecorino en parmigiano.
- Als laatste giet u de bechamelsaus over het gehakt. Het geheel moet met een mooie dikke laag bedekt zijn. Naar wens kunt u nu nog wat van de geraspte kaas op de bechamel laag strooien.
Stap 6. : De Moussaka de houtoven in!
Nu is de moussaka klaar voor de oven. Zorg dat de oven nu nog zo'n 200 graden is. Er mag geen vuur meer in de oven zijn. Zet de schaal in de oven en laat circa 45 minuten in de oven bakken. De bechamel-saus moet licht gebruind zijn. Indien de oven te heet blijkt, dan eventueel met alluminumfolie de warmte temperen.
Laat na het bakken de moussaka nog even staan. Eet smakelijk!
Bij de moussaka is het lekker een stevig stuk zelfgebakken brood te serveren.