Recept voor Melanzane alla Parmigiana - Aubergine Parmigiana uit de pizzaoven. Hiermee maak je je gasten aan tafel echt blij. Dit is de zomer-smaak van Italie. In vrijwel elke Italiaanse regio's is dit gerecht favoriet. Melanzane wordt ook wel "Aubergine" of in het engels "Eggplant" genoemd. Je eet het warm uit de pizzaoven. Maar je kunt Melanzane Alla Parmigiana ook heel goed van te voren klaaar maken en dan (opgewarmd) later serveren. De unieke Italiaanse smaken van de Aubergine, mozzarella, parmigiano, knoflook en basilicum maken dit tot een smaakvol gerecht. Bereid in de pizzaoven kriijgt het net die extra smaaktouch!
Zo maak je zelf Melanzane alla Parmigiana in de pizzaoven:
Wat heb je nodig voor Melanzane alla Parmigiana uit de pizzaoven?:
- aubergines 3 tot 4 stuks
- mozzarella 4 bollen
- parmigiano kaas geraspt / grana pardano kan ook
- tomaten blokjes vers of uit blik
- 1 grote witte ui
- paneer-meel of bloem
- basilicum blaadjes
- olijf-olie
- vuurvaste ovenschaal
- pizzaoven
- zeezout
- knoflook
- zwarte peper
Werkwijze voor het maken van Melanzane alla Parmigiana - Aubergine met parmezano in de pizzaoven:
PIZZAOVEN KLAAR? Laat de pizzaoven alvast lekker branden om voor te verwarmen.
Aan de slag met de Melanzane alla Parmigiana:
Stap 1. Als eerste gaan we de Aubergines in lange plakken snijden. Ronde schijven maken van de Melanzane kan ook. De plakken Aubergine, van circa een halve centimeter dik, ruim bestrooien met zee-zout en in een vergiet opgestapeld circa een uurtje afgedekt laten staan. Door het zout trekt de bittere smaak (en vocht) uit de Melanzane. Na het uitlekken, de Melanzane voor gebruik even licht afspoelen om het te veel aan zout te verwijderen. Daarna de Aubergine schijven droogdeppen voor je ze verder gebruikt.
TIP! heb je minder tijd. Dan kun je deze stap overslaan. Je gaat dan meteen na het snijden de Aubergines - Melanzane bakken in olijf-olie, pizza-oven of gril-pan.
Stap 2. In de tijd dat de Aubergine (Melanzane) aan het ontbitteren is, gaan we de Sugo di Pomodoro maken. De "tomaten saus" maak je bij voorkeur op jouw eigen manier. Maar de basis is meestal vrij eenvoudig. Fruit stukjes ui, knoflook aan in de pan. Voeg als deze licht aangezet zijn (glazig en zeker niet aangebrand) de tomaten blokjes of tomaten passata toe. Naar smaak zee-zout, peper en basilicum blaadjes toevoegen. Laat het geheel zeker 45 minuten sudderen. We willen een goed ingedikte saus hebben waaruit zo veel mogelijk vocht is verdampt. De kook-tijd is uiteraard afhankelijk van welke tomaten je gebruikt (blik, vers of passata), en heeft ook als doel de verschillende smaken goed in elkaar te laten mengen dat heeft even tijd nodig.
Stap 3. Snij de mozzarella in stukjes en laat deze uitlekken. zet klaar voor gebruik. Zet ook de Parmigiano kaas klaar. Als alternatief kun je ook kiezen voor Grana Pardano di net een andere smaak heeft en vaak iets goekoper is. Zet verder peper, zout basilicum klaar.
Stap 4. Bereiden van Le fette di Melanzane - Bereiden van de Aubergine plakken voor gebruik in de Parmigiana. Hiervoor kun je de Aubergines grillen, in de pizzaoven bakken of in een pan met olijf-olie bakken. Alle methoden zijn goed het gaat er vooral om om de Aubergines gaar te maken en te voorkomen dat deze een "taaie" beet hebben. Ongebakken worden ze in de Melanzane alla Parmigiana niet goed gaar. We bakken de Aubergine totdat deze wat kleur krijgt en gaar is. Je kunt ze voor het bakken even door de bloem halen of in paneermeel leggen. Ook kun je voor extra smaak, de Aubergine plakken vooraf even laten marineren in olijf-olie, knoflook en wat peper. Die haal je voor het paneren / bakken er weer van af.
Stapelen maar! Zo maak je Melanzane al Forna - Aubergine met Parmezaanse kaas uit de pizzaoven!
Stap 5. Begin met opstapelen van de Melanzane alla Parmigiana in de ovenschaal. De eerste laag is tomatensaus op de bodem van de ovenschaal. Leg dan de eerste laag Aubergine plakken. Hierop omt een laagje tomatensaus. Vevolgens de blokjes mozzarella, en bestrooi met parmigiano kaas. Leg hierop weer een laag aubergines, saus, mozzarella, parmigiano en zo de volgende laag. Op de laatste laag komt saus, mozzarella en parmigiano. Klaar voor de pizzaoven!
Stap 6. Bakken in de pizaoven op circa 200 graden circa 30 minuten. Leg eventueel het eerste kwartier een vel alluninium folie op de ovenschaal. Let OP! Door de hitte in de pizzaoven kan het bakken soms wat sneller gaan en harder kleuren dan verwacht. Liefst is de korst bovenop goudbruin gekeleurd! Na het bakken de schaal nog zeker 15 minuten laten staan voor het opdienen.
Aubergine - Melanzane alla Parmigiana is lekker als hoofdgerecht, bijgerecht of als voorgerecht. Als voorgrecht serveer je meestal een klein stukje samen met nog andere voorgrechten.
Meer lekkere gerechten en receptem voor in de pizzajolly pizzaoven...