Hoe bak je brood in een pizzaoven?

Vloerbrood zo gemaakt!

Zo maak je makkelijk en snel je eigen brood in de pizzaoven! Natuurlijk zijn de houtgestookte pizzaovens van PIZZAJOLLY helemaal top voor het maken van de allerlekkerste pizza's. Maar je kunt veel meer doen in deze leuke buitenovens. Zo is het bakken van echt lekker vloerbrood in de houtgestookte PIZZAJOLLY buitenoven eigenlijk heel erg gemakkelijk.

 

 

 

Hoe vloerbrood maken in een houtgestookte buitenoven?

Met onze tips! en het leuke filmpje maakt ook u van uw pizzaoven een broodoven! Het recept voor vloerbrood uit de houtgestookte buitenoven van PIZZAJOLLY is lekker gemakkelijk. Wij bedachten het recept terwijl we het deeg gingen maken. Belangrijk om te weten, het beste vloerbrood maak je door het deeg lekker lang te laten rijzen.

 

Kneden doen we bij dit brood eigenlijk maar kort. Dan krijg je een brood met een wat grover karakter (langer kneden maakt het brood juist vaster). Het recept bestaat uit twee delen. Een zogenaamd voordeeg en daarna het uiteindelijke brooddeeg zelf.

 

 

 

Wat gebruikt PIZZAJOLLY voor vloerbrood?

Voor het voordeeg (ongeveer deze hoeveelheden):
300 gram bloem (pizzabloem of gewone patentbloem)
300 gram Semola (bloem van harde tarwe die vaak voor pasta wordt gebruikt)
Heb je geen Semola dan neem je 600 gram bloem)
4 eetlepels olijf-olie
3 tot 4 grote theelepels zout
1 zakje gedroogde gist
500 ml handwarm water.

 

Voor het eind-deeg nog nodig:
nog circa 500 gram bloem
eetlepel olie
strooi-bloem (Semola).
 

 

Werkwijze brood met voordeeg:

Bloem, zout, gist in de kneder of in een kom goed doormengen. Dan de olie en het water toevoegen. Even goed doormengen. Dan afgedekt (met theedoek) in de kom of kneder minimaal een uur op kamer temperatuur laten rijzen. 
Voeg na deze rijstijd (het deeg volume moet ongeveer verdubbeld zijn) bloem aan het deeg toe tijdens het doorkneden (circa 400 gram). Wij voegde nog een extra eetlepel olie toe. Er moet een flexibel niet al te stevig deeg ontstaan (net niet plakkerig meer). Let op hoe steviger het deeg is, hoe langer het moet narijzen om luchtig te worden. Evt. nog wat water toevoegen als het te stevig wordt. Het deeg niet te lang kneden.

 

Vorm nu van het deeg een of twee of drie broden. Rond, langwerpig de vorm maakt niet echt uit. Maak het brood niet te plat en zorg dat het wat stevig is als het gevormd wordt (opbollen of oprollen). Gebruik bij het vormen indien nodig wat strooibloem.
Om het makkelijker te maken leg je het gevormde brood op bakpapier. Het kan natuurlijk ook zonder bakpapier (dan later wel de pizzaschep bestrooien met bloem om plakken te voorkomen). Laat het brood nu goed afgedekt rijzen tot het ongeveer in volume is verdubbeld. Afdekken kan bijvoorbeeld met een licht vochtige theedoek.

Brooddeeg voor de houtgestookte buitenoven van PIZZAJOLLY 

Vloerbrood afbakken in de houtgestookte buitenoven!

Stook de pizzaoven aan op het moment dat het brood circa een half uurtje ligt te rijzen. Lekker opstoken tot ruim 400 graden. Laat dan het vuur uitbranden (de oven moet wel doorgewarmd zijn natuurlijk) De oven moet uiteindelijk een aflopende temperatuur hebben van circa 225/ 250 graden.

 

Na circa 1 tot anderhalf uur rijzen kan het brood de oven in. Voor het bakken eventueel eerst nog insnijden met een scherp mesje of knippen met een schaar.
Let nu wel op want het deeg is erg luchtig en moet voorzichtig in de oven worden geschoven. Liefst direkt op de stenen vloer van de pizzaoven. Het bakpapier kan onder het brood blijven. Dat kan dan halverwege het bakken uit de oven worden gehaald. Nu circa een uurtje bakken bij aflopende temperatuur. Wel af en toe kijken of het niet te snel gaat! De oven kan soms nog heter zijn dan verwacht. TIP: leg tijdelijk een stuk aluminiumfolie over het brood om verbranden te voorkomen.

Hoe bak je vloerbrood in de houtgestookte pizzaoven? 

 

 BEKIJK HET FILMPJE (Ook op Facebook.com/pizzajolly) Of hier op de website!

 Brood in de buitenoven bakken zo doe je dat ook!

 Filmpje hoe bak je vloerbrood in de houtgestookte pizzaoven?

Of maak zelf de lekkerste croissants!

©2024  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN