Croissants zelf gemaakt! Cornetti uit uw houtgestookte Italiaanse pizzaoven.

Lekker bij het ontbijt!

Recept voor Croissants of Italiaanse Cornetti.

Bakken in de PIZZAJOLLY pizzaoven is niet moeilijk. De echt Italiaanse houtoven is lekker snel warm te stoken. Eenmaal op temperatuur, blijft de steenoven ook nog eens lekker lang warm. Hierdoor is de pizzaoven van PIZZAJOLLY erg geschikt voor het bakken van allerlei soorten brood, broodjes en dolci.
Wij proberen regelmatig weer iets nieuws en delen onze ervaring met u.
Bijvoorbeeld zelf croissants maken. In het Italiaans worden croissants Cornetti genoemd. Met onderstaand recept en werkwijze (en het leuke instructie-filmpje van PIZZAJOLLY pizzaovens) gaat u ook zelf aan de slag.

 

Croissants uit de PIZZAJOLLY houtoven

Recept voor lekkere croissants - cornetti:

Ingredienti:
15 g gist (7 gram droge gist)
500 g bloem
3 dl melk (koud)
2 theelepels zout
2 theelepels suiker
175 g boter of margarine (koud)
1 ei

Nodig: deegroller, mes, bakplaatje, bakpapier, kwastje
Extra: vulling voor de "Cornetti" bijvoorbeeld een lekkere italiaans marmalade (dikke jam), nutella of chocolade, of een zelfgemaakte crema (gele room)!

 Croissants uit de PIZZAJOLLY pizzaoven voor thuis!

Werkwijze voor zelfgemaakte croissants van PIZZAJOLLY.

Neem een bakje en meng een deel van de melk met de gist en de suiker en enkele lepels van de bloem tot een papje. Laat dit vervolgens circa 20 minuten afgedekt staan.

 

Kneden met de hand of keukenmachine!

Doe de bloem, het zout en de melk in een kom (of in de kom van de keukenmachine). De bloem met de melk kneden tot een deeg ontstaat. Meng nu ook de gistoplossing door het deegmengsel. Afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte bloem, moet u eventueel nog wat extra melk toevoegen. Of indien het deeg erg slap is, Kunt u nog enkele lepels bloem bijvoegen. Er moet een soepel, "niet plakkerig" deeg ontstaan.LET OP! een te stevig deeg is straks moeilijk uit te rollen (krimpen). En zal minder mooi bakken (te droog).

Nu eerst even "rusten"!

 

Nee niet u, maar het zojuist gemaakte deeg. Laat het in een bak goed afgedekt met een doek of plastic nu circa 20 minuten rusten (op kamertemperatuur).

Zo maak je de "laagjes" van de croissant:

Stap 1: Neem het gerezen deeg uit de kom. Strooi voldoende bloem op het werkblad om plakken te voorkomen. Maak de bol eerst wat vierkant.
Rol de deegbol dan uit tot een min of meer langwerpige plak deeg van 1cm dikte.
Gebruik ook ruim strooi-bloem tijdens het rollen dan plakt het deeg niet.

 

Boter in dunne plakjes op het deeg!

Strooi eerst nog wat bloem onder de deeg-plak.  Neem de koude boter en snij dunne plakjes van de koude boter af (bijvoorbeeld met een mes of kaasschaaf). Leg de plakjes boter op de bovenste helft van de deegplak. Laat de randjes iets vrij. Vouw de deegplak nu dicht, het stuk onbedekt deeg over de boter leggen, zodat de boter geheel afgedekt is.

 

Druk de beide deeghelften iets op elkaar. Draai de deeg-plak nu een kwartslag. En rol de deeg-plak in de lengte uit tot deze ongeveer drie-maal zo lang is geworden.
Vouw de deeg-plak nu in drieën op. Leg de opgevouwen deeg-plak onder plastic circa een half uurtje op een koele plaats weg.

Stap2: En nu rollen en rollen!

Neem de deeg-plak en rol deze in de lengte richting totdat deze weer in drieën gevouwen kan worden. Leg de opgevouwen deeg-plak 20 minuten in de koelkast te rusten.

Stap 3: herhaal na weer zo'n 30 minuten het rollen van stap 2 nog een keer.

Stap 4: herhaal het rollen van stap 2 nogmaals.

Leg nu het deeg nog minimaal een uur in de koeling (voor een beter resultaat - bij een stug/ stevig deeg - langer rusten in de koeling beter bijvoorbeeld 4 tot zelfs 12 uur). Een wat slap deeg kan vaak wat sneller worden verwerkt. Probeer zelf uit wat de voorkeur heeft.

Stap 5: U bent nu klaar voor het maken van de Croissants, Italiaanse Cornetti of Chocolade broodjes. Bekijk het filmpje hoe dat gaat.

 

 

IN 4 STAPPEN CROISSANTS UIT DE PIZZAOVEN BEKIJK DE VIDEO VAN PIZZAJOLLY

 

 

 

 

 

 


Nu mag de PIZZAJOLLY houtoven aan!

Heeft u een PIZZAJOLLY houtoven? Steek dan de pizzaoven aan op het moment dat u de croissants heeft gemaakt. De oven kan nu lekker opwarmen tot ruim 400 graden. Als de oven goed doorgewarmd is, laat dan de temperatuur terug lopen tot circa 250 graden. 

 

Croissants - Cornetti 12 minuti nel Forno! < 225 graden*

Na circa een uur zijn de croissants in volume ongeveer twee keer zo groot. Nu is het tijd om te gaan bakken. De oven is inmiddels op een temperatuur onder de 250 - 225 graden (aflopende temperatuur, geen vlammen meer in de oven).
PLaats nu het plaatje met croissants in de oven. Niet te veel stoten want de Croissants zijn door het rijzen wel wat gevoelig. Nu ongeveer 12 minuten bakken totdat de broodjes een goudgele kleur hebben. Tussendoor een keer in de oven kijken of de broodjes niet te snel kleuren!

 

 

TIP! Gaat het bakken te snel. Leg dan een stuk alluminiumfolie over de broodjes.

Let op! De oven is vaak nog heter dan u denkt!

Let wel even op het vuur! Het kan zijn dat er nog veel warmte in de oven is, dan loopt de temperatuur in de oven weer op en gaan de croissants te snel kleuren! Door regelmatig in uw PIZZAJOLLY houtoven te bakken leert u gevoel te krijgen voor de temperatuur in de oven.

*Bakken met aflopende temperatuur. Door tijdens het bakken de schoorsteen en / of het oven-deurtje dicht te doen (of juist open te zetten), is de oven-temperatuur goed te regelen. 

 

Ook leuk!
Cornetti gevuld met Jam of Nutella of uw eigen Worstenbrood maken!

U kent ze vast van uw Italiaanse Collazione (ontbijt) de lekker zoete cornetti - croissants. Dit zijn croissants die zijn gevuld. Bijvoorbeeld met een Jam, met Nutella of met Crema. Op de buitenzijde kan dan poedersuiker zitten, een zoete gelei, chocolade of korrels zogenaamde "grijnsuiker".

De vulling doet u met een lepel of spuitzak op de deeg-driehoek voordat u die oprolt tot croissant. De versiering kan na het bakken worden aangebracht. De greinsuiker strooit men voor het bakken over de croissant.

 

TIP! Het croissant-deeg kan ook gebruikt worden voor het maken van andere broodjes. Bijvoorbeeld hartige croissants met kaas, ham-kaas. Maar ook voor lekkere worstenbroodjes. U maakt dan rechthoekige deegplakjes, waarin u een worstje rolt van uw favoriete gehakt mengsel. 

 

Nog geen PIZZAJOLLY houtoven? Vraag een folder en Ga aan de slag.

Heeft u nog vragen over het maken van dit recept? mail ons of reageer via onze facebook pagina (stuur ons een foto van uw beste Cornetti of croissant).

©2024  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN