Coq Au Vin uit de Pizzaoven

Italiaanse stijl Kip in wijn uit de houtoven!

Coq Au Vin is van origine een Frans klassiek gerecht. Kip in wijn gestoofd! Een lekker stoofpotje met kip die langzaam in de oven gaar wordt gemaakt. En wat leuk is, je maakt het ook in jouw Italiaanse houtgestookte pizzaoven. Coq Au vin op Italiaanse wijze gemaakt!

 

Coq Au Vin in de pizzaoven zo maak je het:

Wat hebben we nodig? Een vuurvaste ovenschaal met deksel.

Wat gaat er in?

Recept voor circa 4 personen:

- 4 tot 5 grote kipfilet (circa 800 tot 1000 gram)

- grote winterwortel

- Bleekselderij - 1 grote stengel

- 2 grote uien (rood of wit naar smaak)

- enkele tenen knoflook

- Italiaanse kruiden zoals tijm, rozemarijn, laurier, oregano, salie

- zout en zwarte peper

- 300 ml liter kippenbouillon

- 150 gram bacon - of pancetta

- circa 700 cl. Vino Rosso - italiaanse rode wijn zoals Chianti

- olijf-olie

- 30 gram tarwe-bloem

- geconcentreerde tomaten saus - 1 klein blikje

TIP! laat de kip een dag met de kruiden, zout en de knoflook en de wijn marineren in de koeling voor lekker veel smaak!

 

Zo maak je de Coq Au Vin In de PIZZAJOLLY® pizzaoven:

BELANGRIJK!! Steek de pizzaoven ruim een uurtje voor je begint aan en laat die lekker doorwarmen op 300 graden. Zet de vuurvaste ovenschaal klaar (of zet op het vuur als de pan daarvoor geschikt is). Tegen de tijd dat Coq Au Vin in de oven mag moet oven ongeveer 200 graden zijn. Je hebt dan geen vlammen meer in de oven en de temperatuur gaat langzaam zakken.

 

Bak in een ruime pan - of de ovenschotel de bacon of pancetta in wat boter of olijfolie knapperig aan.Haal de bacon uit de pan en leg op een bord.
Neem de kip uit de marinade en maak die droog met keuken-papier. Bak nu in het nog hete vet van de bacon de kip aan beide kanten aan. Evt. nog wat extra boter of olijfolie toevoegen tijdens het aanbakken. De kip is nu licht bruin aan gebakken. De kip moet nog niet doorbakken - gaar zijn.

Voeg nu de groeten, toe incl. de uien. Laat de groenten -licht glazig worden. Men ondertussen de bloem met wat water tot een dun papje. Voeg ook dat aan het mengsel toe. Het geheel nu afblussen met de bouillon. Vul verder aan met de wijn - kruiden mengsel van de marinade. Voeg ook het blikje tomatenconcentraat toe.
Doe alles in de oven schaal - die bij voorkeur al opgewarmd is in de oven.
Het kip -groente mengsel moet net onder staan met wijn en bouillon. Doe een deksel op de ovenschotel.

De Coq Au Vin in de PIZZAOVEN gaar stoven:

Zet de ovenschaal met de Coq Au Vin in de pizzaoven. De temperatuur mag rond de 180 graden zijn. Is de oven nog wat te warm laat dan de deur nog even open staan. Gaat de temperatuur dan zakken, doe dan de pizzaoven-deur dicht. Sluit ook de klep van de schoorsteen sluiten om de warmte lekker lang vast te houden.
Let goed op dat de warmte in de pizzaoven niet weer op gaat lopen! Dan kan de schotel aanbranden!

Laat de schotel nu zeker een 50 tot 60 minuten in de oven staan. Haal na de kooktijd de schotel uit de oven en kijk of de kip goed gaar is. Nog even proeven of er zout of peper bij moet (kan ook later op het bord).

Tegen de tijd dat de schotel klaar is kun je in een pan wat champignons aanbakken samen met wat ui-ringen. Aan het einde ook nog even de bacon mee warmen. Dit kan dan samen met de Coq Au Vin op het bord geserveerd worden.

Bij het gerecht is het lekker een kriel aardappel te serveren. Deze kunnen evt. ook in de oven klaar gemaakt worden. Maar ook met rijst of pasta is dit een heerlijk gerecht.

 

 

Ook doen? Nog geen pizzaoven in de tuin?

Vraag een folder of bestel een pizzaoven: pizzaoven bestellen >>

 

 

 

 

©2023  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN