Leuk idee om je pizzaoven eens anders te gebruiken! Zelfgemaakte Brusselse wafels gebakken naast het houtvuur. We kwamen dit idee tegen in Belgiƫ en vonden het meteen erg leuk en lekker!
Zo maak je Brusselse Wafels in de pizzaoven!
Wat heb je nodig voor echte Brusselse wafels:
- 500 gram gezeefde bloem
- 25 verse gist (of 1 zakje gedroogde gist)
- 200 gram zachte boter
- 500 ml melk
- 500 ml bronwater met koolzuurgas (bubbels)
- 4 grote eieren
- 2 gram zout
- zakje vanille suiker
optioneel om te serveren:
Poeder suiker / boter / vruchten / vanille ijs/ rum rozijnen / likeurtje
En natuurlijk om te bakken een metalen wafelijzer geschikt voor gebruik met gas of naast open vuur.
Bereidingswijze Brusselse Wafels:
Doe de gezeefde bloem in een kom samen met de suiker en vanille suiker. Los de gist op in het water (niet koud anders gaat de gist niet starten). Meng de melk (op kamer temperatuur) door de bloem en vervolgens het water met de gist.
Maak de boter in de magnetron zacht (net tegen het smelten aan dus vloeibaar). Splits de eieren (dus het eigeel en eiwit apart houden). Voeg de eidooiers en de vloeibare boter toe aan het deeg. Meng dat even door elkaar.
Klop het eiwit stevig! Schep het eiwit vervolgens voorzichtig door het beslag. Als dat gemengd is dan ook het zout toevoegen en nog even doormengen.
Zet het deeg op een warme plaats om te rusten. Na ongeveer een half uur zal het deeg in volume zijn verdubbeld en is het klaar voor gebruik!
De Brusselse Wafels bakken in de pizzaoven:
Zorg dat de pizzaoven lekker heet gestookt is. De ovendeur kan open blijven, wel zo handig want dan kun je het wafelijzer nog vastpakken. Je hebt een rustig houtvuur in de pizzaoven en de oven is een tijdje voorverwarmd. De temperatuur is zo tussen de 200 en 300 graden. Goed heet dus!
Neem het wafelijzer en vet die alleen voor de eerste wafel licht in met wat boter of olie. Er zit al boer in je deeg waardoor het deeg niet zal plakken.
Giet het deeg op het wafelijzer en doe deze dicht. Leg dan in de hete pizzaoven naast het houtvuur en bak de wafel mooi lichtbruin van kleur.
In enkele minuten is de Wafel goudbruin gebakken!
Omdat elk wafelijzer weer anders is, is de baktijd ook nooit gelijk. Onze tip: kijk de eerste keer even na circa 3 minuten of de wafel al goed is. Bij de volgende wafels weet je dan meteen hoe lang ze mogen bakken. Evt kun je het wafelijzer halverwege nog een keer omdraaien voor gelijkmatig bakken.
Na het bakken met een vork de wafels uit het wafelijzer prikken!
Serveer tip Brusselse Wafels:
Serveer de Wafels als ze nog net een beetje warm zijn. Bestrooien met poedersuiker en een klontje boter. Maar ook erg lekker met verse bessen en een bol vanille ijs! Of met ijs en bijvoorbeeld rum-rozijnen.
En als warmhoudertje op een koude herfst of winterdag serveer je de wafels met een glaasje likeur of grappa! Hmmmm... Dat is echt lekker!
PIZZAJOLLY pizzaoven model "Originale 70" geschikt voor het maken van Brusselse Wafels!